Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Consiliul Local Reşiţa şi-au dat mâna să salveze operatorul judeţean de apă şi canalizare, Aquacaraş, pentru ca, în fapt, să salveze cea mai mare investiţie din judeţ, privind modernizarea sistemelor de distribuţie a apei potabile şi canalizare, un proiect în valoare de 105 milioane de euro finanţat din fonduri europene. Este aceasta una din rarele situaţii în care politicienii de la putere şi opoziţie colaborează pentru un proiect comun.
Consiliul Judeţean a aprobat în şedinţa de ieri raportul de evaluare a fostei cazarme din Caransebeş (Cazarma 1219, fostă Unitate Militară), pentru ca aceasta să constituie o garanţie faţă de ANAF, care este de acord cu eşalonarea plăţii obligaţiilor fiscale ale SC Aquacaraş SA în sumă de 7.285.199 lei, pentru o perioadă de 60 de luni, sub condiţia constituirii unei garanţii care să acopere suma de 10.454.944 de lei.
Conform raportului, Cazarma 1219 din Caransebeş a fost evaluată la 2.624.097 euro, respectiv 11.608.743 lei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, care ţine loc şi de preşedinte, precum şi directorul Aquacaraş, Anatoli Liber, au mulţumit în mai multe rânduri Consiliului Local Reşiţa, Primăriei Reşiţa că a înţele urgenţa şi importanţa situaţiei şi a contribuit la garanţie cu un teren situat pe Calea Caransebeşului, la kilometrul 7,5.
Vicepreşedintele CJ Caraş-Severin, Ilie Iova: „S-a găsit o soluţie de ieşire din blocaj financiar a Aquacaraş, printr-o colaborare cu primarul municipiului Reşiţa, domnul Mihai Stepanescu, căruia îi mulţumesc şi pe această cale. Am reuşit să găsim o formulă prin care să fim solidari prin care să garantăm atât noi, cât şi dânşii, cu suprafeţe de teren care să acopere suma. Mă bucur că s-a reuşit acest lucru!”
Directorul Aquacaraş, Anatoli Liber: „Prin deciziile luate de Primăria Reşiţa, căreia îi mulţumim, şi Consiliul Judeţean, categoric îi mulţumim pentru sprijinul acordat, în urma hotărârilor luate de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, zicem noi că se rezolvă situaţia blocării conturilor. Conturi blocate din luna februarie. Mai urmează procedurile cu ANAF-ul, căruia trebuie să-i prezentăm hotărârile celor două consilii şi stabilirea eşalonării rambursării datoriei. Aquacaraş poate rambursa datoria. Bineînţeles vom face un plan de restructurare. să ne încadrăm ca putere financiară. Vom putea face faţă, bineînţeles cu anumite măsuri pe care le vom lua în perioada imediat următoare”.
Printre măsurile pe care Aquacaraş le va lua este şi stabilirea unui preţ la apă şi canalizare, astfel încât să poată plăti datoria.