Aproximativ 500 de studenţi de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa îşi aşteaptă şi astăzi banii pe care universitatea îi datorează celor care au participat la efectuarea Studiului de cercteare publică „Barometru social”, cu privire la populaţia municipiului Reşiţa, studiu efectuat în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017. De fapt, studenţii care au colectat datele de la populaţie şi-au încheiat activitatea la sfârşitul anului trecut, aşadar, în scurt timp se împlineşte un an de când au muncit pentru studiu, dar nu şi-au încasat banii. O altă parte dintre studenţi au lucrat în ianuarie şi februarie la introducerea şi sistematizarea datelor în sistem electronic. Primăria Reşiţa, cea care a comandat efectuarea studiului, a plătit o parte din bani către universitate la sfârşitul anului 2016, iar diferenţa, la începutul anului 2017, conform declaraţiei primarului Reşiţei, Ioan Popa.
În ianuarie 2017, conform informaţiilor primite de la studenţi, pentru fiecare chestionar completat urmau să primească 2 lei. În total au fost completate peste 30.000 de chestionare, fiecare chestionar cuprinzând date despre o familie.
Veşti bune de la universitate
Am întrebat conducerea universităţii din ce cauză nu s-au plătit banii studenţilor şi prorectorul Christian Chioncel ne-a răspuns.
„Nu s-au plătit banii deoarece conturile ne-au fost blocate ca urmare a unor datorii pe care le are universitatea. S-au eliberat doar plăţi pentru salarii, burse şi utilităţi. Avem, însă, o veste bună, chiar săptămâna trecută, domnul rector Andrade Bichescu a fost la Bucureşti, la minister, şi a fost deblocată plata pentru persoanele care au participat la realizarea studiului. Chiar vineri, săptămâna trecută, s-a deblocat plata. Este vorba de aproximativ 30.000 de lei. De la contabilitatea universităţii avem informaţia că plata se va face undeva în jurul datei de 10 noiembrie. Sumele pe care le vor primi studenţii sunt cuprinse între 50 şi 300 de lei”, ne-a spus Christian Chioncel.
Mereu mai târziu!
Mai bine mai târziu decât niciodată, ar putea spune un înţelept răbdător. Studenţii, însă nu sunt chiar aşa de răbdători. Dimpotrivă, se arată destul de supăraţi.
„A devenit o practică la universitate să se întârzie plăţile. De regulă se întârzie cel puţin o săptămână şi cu plata burselor. Nu ne-au dat banii pentru chestionare de atâta timp. Mulţi dintre cei care au lucrat la chestionare şi-au încheiat studiile şi nu mai sunt la Reşiţa”, ne-a declarat un student.
Un leu sau doi lei?
Totuşi, am primit asigurări că banii sunt în cont, au fost deblocaţi şi se vor face plăţile către studenţi, ceea ce este bine. E vestea bună despre care vorbeam. Însă, la o privire generală, ceva nu se potriveşte. Studenţilor li s-au promis 2 lei pe chestionar, conform informaţiilor oficiale transmise anul trecut. Fiind completate 30.000 de chetionare, înseamnă că suma totală de plată trebuia să fie de 60.000 de lei. Dacă universitatea spune că are de platit 30.000 de lei, înseamnă că va plăti doar 1 leu de chestionar, dacă ştim noi să socotim.
Reamintim că studiul a relevat, printre altele, că poplaţia Reşiţei este de 73.795 de locuitori, din care peste 11.000 trăiesc în alte ţări.