Menu

Articol

Vrem o ţară ca afară!

Autor: 

La mulţi ani! Mulţi dintre noi îşi urează „un an mai bun”! Eu, mă abţin! Ca 2019 să fie un an mai bun, 2018 ar fi trebuit să fie bun! Ca să fi fost bun, ar fi trebit să rezolve o parte din problemele nerezolvate ale anilor trecuţi. Nu s-a întîmplat. La problemele vechi, s-au adăugat altele. Şi altele. Şi altele… îngropînd speranţele că le vom mai rezolva cîndva. Cum ar fi, de exemplu, scoaterea la capăt cu banii. Eu, cel puţin, de cînd mă ştiu, am avut o problemă cu ei. Nu a venit nimeni, niciodată, să-mi rezolve această problemă, şi nici nu aştept. Banii sînt ca purecii: stau acolo unde le prieşte! Dar, ca mine sînt mulţi români, chiar o ţară întreagă care se căzneşte să rezolve bugete şi salarii, datorii externe şi datorii la bănci.

Orice contabil de bodegă ştie că dacă nu furi, trebuie să fii cumpătat. Să nu dai cu banii pe geam, să nu cheltui prea mult, sau să nu te ştergi cu ei la cur, în caz că simţi nevoia să te împopoţonezi cu vreo Skodă Superb sau un Merţan! A face economii este secretul succesului! Modelul elveţian.

Ueli Maurer – nici o legătură cu Ion Gheorghe Maurer! - , membru al al Partidului Elveţian al Poporului (SVP, populist de dreapta), cea mai puternică formaţiune din parlament, a devenit marţi preşedinte al Elveţiei, în locul lui Alain Berset.

Ueli Maurer va rămîne şi ministru al finanţelor în guvernul federal! Maurer, în vîrstă de 68 de ani, de profesie contabil, a mai deţinut funcţia de preşedinte al Elveţiei în 2013.

În sistemul politic elveţian, cei şapte membri ai Guvernului Elveţian, denumiţi consilieri federali, preiau prin rotaţie preşedinţia, pentru o perioadă de un an! E o idee? Da, dar nu pentru toată lumea! În Confederaţia Helvetică a lor, necucerită niciodată şi din cauza defileelor greu de trecut, nu au avut niciodată un referendum care să nu fie pus în practică. Mai ales cînd e vorba de bani! Contabilii ştiu ce spun, cu atît mai mult dacă sînt şi preşedinţi.

Noi, „vrem o ţară ca afară”, dar referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, care a fost un referendum pentru trecerea de la actualul parlament bicameral (cu aproximativ 137 de senatori și 334 deputați) la un Parlament unicameral (cu cel mult 300 de deputați), deși validat, nu a fost implementat niciodată. Dacă-şi mai aminteşte cineva, Referendumul a avut loc odată cu alegerile prezidenţiale, pe 22 noiembrie 2 0 0 9!!! Nouă! Adică, acum 10 (zece) ani!!! Şi, deşi era nevoie de o prezenţă la urne de 50% plus 1, conform datelor oficiale PENTRU s-au pronunţat, potrivit BEC, 72,32%! Întrucît, conform Constituţiei, poporul își exercită suveranitatea atît prin reprezentanții aleși în Parlament, cît și direct, prin referendum, Parlamentul este obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat!

Vă daţi seama ce economii la buget? Întreb şi eu, pentru un prieten, contabil. Mai interesează pe cineva acest subiect? Mai vrem o ţară ca afară? Afară, unde?

Powered by Jasper Roberts - Blog