Muzeul Banatului Montan din Reşiţa desfăşoară, în principal, activităţi de cercetare, materializate în studii, referate, lucrări ştiinţifice, prezentate în conferinţe şi publicate în reviste şi cărţi de specialitate, activităţi de cercetare arheologică, precum şi activităţi de muzeografie. Despre activităţile desfăşurate anul acesta (2017), am scris în articolul publicat în data de 13 decembrie, sub titlul, „La Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, trecutul sună bine! Viitorul, în funcţie de buget”. Revenim cu câteva proiecte pe care muzeul reşiţean şi le propune pentru anul viitor, astfel, încât potenţialii vizitatori, parteneri şi colaboratori să ştie care vor fi elementele de interes, de atracţie, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.
Expoziţii despre timp, jucării şi nostalgii comuniste
Aşadar, ce ne-ar putea să ne determine să vizităm muzeul din Reşiţa şi în anul 2018. Ne-a răspuns dr. în istorie Livia Magina, cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan.
„Aşa cum spuneam, viitorul sună întotdeauna în funcţie de buget. Aşa văd eu lucrurile. Într-adevăr, nu numai bugetul contează, dar este o condiţie esenţială. Noi, ne-am propus multe proiecte, rămâne de văzut în ce măsură le vom putea realiza pe toate. Să vă prezint doar câteva. Pentru 2018, am propus o expoziţie cu titlul „Timp şi vreme”, care va fi despre percepţia timpului prin intermediul instrumentelor care măsoară timpul, ca de exemplu, ceasuri, orologii, clepsidre, metronoame. Avem un cadran solar roman şi alte instrumente mai noi sau mai vechi. Cred că o să fie o expoziţie interesantă, care să povestească despre ideea de percepţie a timpului, de trecere a timpului, de măsurare a timpului. O altă surpriză pe care vrem să o facem, să vedem dacă ne ajută Consiliul Judeţean, este o expoziţie de jucării. Noi am demarat deja negocieri cu Asociaţia Jucăriilor din Bucureşti. Ei sunt de acord să vină, e vorba despre o colecţie privată, foarte interesantă, fiindcă prezintă evoluţia jurcărilor de la anul 1900 încoace. O altă expoziţie pe care ne-o dorim, este tot a unei colecţii private, care se numeşte, „Jurnale, oracole şi alte obiecte din perioada comunistă”! E vorba despre uniforme şcolare, costume de pionieri, steaguri, insigne, obiecte şi manuale şcolare, fotografii, din vremea comunistă, care prezintă o epocă. Eu sper ca colaborarea noastră cu domnul Cristian Dumitru din Bucureşti să evolueze în timp, să facem şi alte proiecte. Asta face parte dintre surprize, acuma, sper că nu scrieţi chiar tot ce vă spun eu, acolo, în ziar”, a spus Livia Magina.
„Nu, nu chiar tot. Doar, aşa, în mare”, am răspuns.
Evenimentul cel mai important, „Centenarul Unirii”
„Bine. să revenim. O primă expoziţie va fi de „Ziua Culturii Române”. Vernisajul, va avea loc la ora 11.00, expoziţia o facem împreună cu colegii de la muzeul din Timişoara. E vorba despre cărămizi ştampilate, din perioada romană. Ei au organizat această expoziţie la Timişoara, anul acesta, în toamnă, cu prilejul împlinirii a 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian. Noi vrem să o vadă şi publicul reşiţean şi va fi deschisă până la sfârşitul lunii februarie. Vrem să facem şi un atelier cu copilaşi, cărora să le spunem ce a însemnat şi înseamnă cărămida pentru confort şi civilizaţie, ce au însemnat construcţiile romane, care a fost rolul romanităţii pentru poporul român, şi o să le dăm posibilitatea copiilor să realizeze ei înşişi cărămizi din lut, pe care să le şi ştampileze conform tradiţiei romane. O altă expoziţie pe care vrem să o facem este „Muzeul Iluziilor”, împreună cu aceaşi asociaţie „Pluto” din Cluj, care, anul acesta, a venit la noi cu acel Planetariu şi a avut un mare succes, atât la copii, cât şi la părinţi, deşi a fost cu taxă. Nu vă spun prea multe despre „Muzeul Iluziilor”, fiindcă, aşa cum am spus, vrem să lăsăm şi elementul de surpriză. Eu am văzut ce înseamnă, e o expoziţie combinată cu obiecte şi efecte de oglinzi, foarte interesantă. Va fi, desigur, şi „Noaptea Muzeelor”. Dar, să vă spun despre evenimentul cel mai important. „Centenarul Unirii”, cel mai important eveniment la nivel naţional. Vor fi multe activităţi dedicate acestui eveniment, conferinţe cu personalităţi istorice, expoziţii cu documente şi fotografii, proiecţii de filme şi discuţii cu elevii. Ne dorim şi ieşirea din muzeu, cu expoziţii în aer liber pe panouri plastifiate care să reziste la intemperii. Deci, „Centenarul Unirii” este cea mai importantă acţiune şi pe aceasta trebuie să o amintiţi prima!”, a precizat, printre multe altele, dr. în istorie Livia Magina, cercetător ştiinţific la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.
Sărbători fericite!
La final, Livia Magina, ne-a urat tuturor sănătate şi sărbători fericite, colegilor, colaboratorilor, „directorului muzeului, Dumitru Ţeicu, care, din păcate, nu poate să fie, acum, printre noi, fiindcă trece printr-o perioadă grea, cu probleme de sănătate”, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în pixul căruia stă bugetul, precum şi tuturor românilor, care, anul viitor, sărbătoresc Centenarul Marii Uniri.