Menu

Articol

WWF-România îi scrie lui Dacian Cioloş despre un caz de braconaj de la Oţelu Roşu

WWF- România, a adresat o scrisoare deschisă primului-ministru, Dacian Cioloş, prin care îi solicită să se implice în pedepsirea şi descurajarea braconajului. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, din datele culese de organizaţia WWF, există cazuri în care autorităţile sunt suspectate de complicitate în muşamalizarea braconajului. Scrisoarea deschisă (din data de 23 august 2016) cuprinde şi două cazuri concrete de braconaj, documentate de WWF-România, cu acte de braconaj comise cu ani în urmă, cauze nesoluţionate nici până în prezent. Unul din cazurile de braconaj prezentate primului-ministru este din Caraş-Severin, de pe raza Ocolului Silvic Oţelu Roşu. În actul de braconaj menţionat este implicat chiar un angajat al Ocolului Silvic Oţelu Roşu.

În scrisoarea deschisă adresată primului-ministru Dacian Cioloş se precizează printre altele:

În septembrie 2015, WWF-România a constatat un caz de braconaj la cerb în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu. Fapta este demonstrată de înregistrările de pe camerele video instalate de WWF în zonă, care arată clar că pe 11 și 12 septembrie 2015, un grup de cinci persoane intră în pădure și se întorc cu un trofeu de cerb. În urma sesizării autorităților competente, am primit confirmarea că nu a fost emisă o autorizație de vânătoare la cerb pe fondul cinegetic respectiv. În plus, una dintre persoanele din imagini era la acea vreme angajată a Ocolului Silvic Oțelu Roșu, care gestionează fondul de vânătoare.
 
WWF a solicitat autorităților în două rânduri (23 noiembrie 2015, respectiv 19 iulie 2016) detalii despre stadiul actual al cercetărilor. În urma primei solicitări am fost informați că „în cauză a fost constituit un dosar penal, în care se desfășoară cercetări, sub supravegherea parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de braconaj, uz de armă letală fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, față de cele 5 persoane implicate cu domiciliul în comuna Obreja, jud. Caraș-Severin". Pentru cea de-a doua solicitare, am  primit în data de 9.08.2016 informația că „în cauză se desfășoară cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş" și că, potrivit Codului Penal, „procedura din cursul urmăririi penale este nepublică", asta deşi a trecut aproape un an şi era cazul ca dosarul să se fi finalizat, iar acesta să fie trimis către instanţa de judecată pentru a se începe cercetarea judecătorească”.

Un alt caz de braconaj prezentat în scrisoarea deschisă este din Maramureş, soldat cu împuşcarea unui urs, în anul 2012, caz nesoluţionat nici în prezent.

WWF-România mai precizează astfel de cazuri de braconaj nesoluționat de autorități au fost documentate şi de alte organizații de conservare, care au constatat de-a lungul ultimilor ani și în mai multe zone din țară, diverse acte criminale de acest gen la specii ca ursul, râsul, capra neagră sau diverse specii de păsări.

Despre WWF - Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Powered by Jasper Roberts - Blog