Menu

Articol

Zaharia Ghimboașă, zis Zache, și Big Boss, trimiși în judecată

Omul de afaceri Zaharia Ghimboașă, cunoscut și sub numele de Zache, din Iablanița, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, împreună cu firma Big Boss Company SRL, al cărui administrator era.

Zaharia Ghimboașă este suspectat de săvârșirea infracțiunii de tentativă la evaziune fiscală, reținându-se faptul că,  în calitate de administrator al firmei respective, a înregistrat în situaţiile financiare operaţiuni comerciale nereale cu alte societăţi comerciale şi a întocmit „Decont de T.V.A.“   aferent lunii septembrie 2009, în care  a  consemnat  sold  sumă  negativă  a T.V.A. de 472. 955 lei, cu opţiune de rambursare, sumă care nu a fost rambursată deoarece organele de control din cadrul D.G.F.P Caraş – Severin au constatat că furnizorii nu au emis facturile fiscale  înregistrate de Big Boss Company.

În sarcina sa procurorii au reținut și comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, întrucât, în perioada 1 aprilie 2008-31 decembrie 2009,  a înregistrat cheltuieli nereale cu scopul de a deduce T.V.A în baza facturilor fiscale care conţineau date nereale privind operaţiunile comerciale, sustrăgându-se de la plata sumei de   7.318.129 lei, din care: T.V.A  6.495.193 lei şi impozit pe profit-822.936 lei.

Zaharia Ghimboașă mai este învinuit de sâvârșirea infracţiunilor de  bancrută frauduloasă și de gestiune frauduloasă, întrucât, în cazul din urmă, a înstrăinat active din patrimoniul SC Big Boss Company, fapt pentru care lichidatorul judiciar a formulat plângere penală.

Totodată, inculpatul, în calitatea sa de administrator al firmei, a ascuns şi omis în parte să declare şi să evidenţieze unele activităţi comerciale cu material lemnos, cât şi veniturile realizate din aceste activităţi, în perioada 30 martie 2010 - decembrie 2012, prin care statul a fost prejudiciat cu suma de 206 948 lei.

Zaharia Ghimboașă nu este la prima abatere infracțională. El a ţepuit mai mulţi parteneri din ţară, a ajuns de cinci ori în faţa judecătorilor, dar de fiecare dată aceştia au considerat că nu se impunea arestarea lui. În 2013, poliţiştii de la anti-fraudă l-au suspectat că a cumpărat utilaje şi maşini şi echipamente, cu cecuri false. Bunurile astfel achiziţionate, în valoare de un million de lei, au fost puse sub sechestru, însă inculpatul nu a cedat şi, la rându-i i-a ameninţat pe poliţiştii că le va face plângere penală pentru abuz în serviciu.

Anul trecut în luna august a ajuns în arestul poliției pentru două luni, sub acuzația de evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la 5 milioane de lei.

Powered by Jasper Roberts - Blog