Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, reprezentanţii Grupul Ecologic de Colaborare Nera şi ai Municipalităţii Veliko Gradiste s-au întâlnit în localitatea sârbească pentru a evalua împreună starea mediului de-a lungul Dunării, pe sectorul aferent judeţului Caraş – Severin şi a Comunei Veliko Gradište din Serbia.
Parteneriatul dintre GEC Nera şi Veliko Gradiste, pentru implementarea unor proiecte comune de protecţia mediului, a început în anul 2005, iar întâlnirea s-a constituit şi ca o aniversare a zece ani de la începutul acestei colaborări.
Problema cea mai importantă de pe agenda întâlnirii de la Veliko Gradiste a fost evaluarea stadiului de implementare a măsurilor de combatere a poluării transfrontaliere cu praful de la deşeurile miniere antrenate de vânt, care provin de la depozitul neprotejat Tăuşani – Boşneag, aparţinând fostei societăţi Moldomin Moldova Nouă.
Primarul comunei Veliko Gradiste, Dragan Milici, şi-a exprimat cu fermitate protestul faţă de „superficialitatea cu care autorităţile române au abordat acest caz de poluare“, menţionând că de la încetarea în anul 2006 a activităţii societăţii Moldomin, când poluarea a devenit activă, nu s-a facut nimic pentru stoparea fenomentului.
„Este ruşinos să avem în 2015 un asemenea caz grav de poluare transfrontalieră în mijlocul Europei iar el să ajungă să fie rezolvat de către Curtea Europeană de Justiţie ca urmare a acţionării în instanţă a statului Român de către Comisa Europeană” a spus preşedintele GEC Nera, dr.ing Cornel Popovici Sturza.
În legătură cu accidentul ecologic, datorat scăderii cu peste doi metri a nivelului apelor Dunării, ca urmare a nerespectării regulamentului de exploatare a barajului de la centrala hidroelectrică de la Porţile de Fier I, participanţii la întâlnire au cerut autorităţilor centrale de mediu din cele două ţări mai multă transparenţă în ancheta pe care o fac pentru stabilirea vinovaţilor şi a obligaţiilor în ce priveşte plata daunelor de mediu. Ca urmare a acestui accident ecologic s-a înregistrat un impact negativ major asupra faunei acvatice iar cu această ocazie tone de peşti au murit în incinta zonelor umede protejate din interiorul Parcului Natural Porţile de Fier.