În data de 29 martie 2017, Consulatul General al României la Gyula, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), a organizat o manifestare culturală intitulată „Ziua Francofoniei la Gyula”, la sediul UCRU, situat în orașul de pe Crișul Alb, din Ungaria. Ziua Francofoniei este sărbătorită anual în 20 martie, sau la o dată apropiată, de zeci de țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), la care a aderat și România din anul 1993. Evenimentul s-a organizat sub patronajul E.S. dl Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
Manifestarea s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost însoțit și de alți clerici din cadrul Episcopiei: pr. Marius Maghiaru, protopop de Budapesta și președinte al UCRU, pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula, pr. Aurel Becan, protopop de Szeged, pr. Ioan Bun, parohul Micherechiului ș.a.
La eveniment au participat invitați din Gyula, Micherechi, Chitighaz, Otlaca-Pustă și alte localități unde trăiesc membri ai comunității românești din Ungaria, dar și oaspeți din România. Au fost prezenți printre alții E.S. Amb. Igor Furdík, consulul general al Slovaciei la Békéscsaba (Bichișceaba), Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Speranța Milancovici, reprezentant al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” și al Asociației „AMIFRAN” din Arad („Association Roumaine pour la Defense et l’Illustration de la Langue Française”), Laszlo Pluhar, primarul orașului Aletea (Elek), Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Eva Bocsor, reprezentantul Autoguvernării Românești din jud. Bekes, Eva Iova Șimon, redactorul-șef al publicației „Foaia Românească”, Bertold Netea, viceprimarul din Micherechi, Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Romulus Barbesc, primarul comunei Băuțar (jud. Caraș-Severin) ș.a.
Programul manifestării, oferit de elevi și artiști din Ungaria și România a început cu cuvântările de bun venit, rostite de consulul general Florin Trandafir Vasiloni și pr. Marius Maghiaru. Imurile naționale ale Ungariei, României și Franței au fost interpretate de către Corul „Pro Musica”, din Gyula, condus de maestrul Ștefan Oroian și dirijat de prof. Adrian Bughi. Această corală a susținut și un concert, care a cuprins atât cântece religioase („Tatăl nostru”, „Pre Tine Te lăudăm”), cât și alte melodii în română și franceză.
Un grup de elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, au prezentat un montaj literar cu versuri aparținând unor autori francezi. Un moment cultural a fost prezentat bilingv, în română și franceză, de către un alt grup de elevi, din trupa de teatru „Amifran”( formată din elevi de la liceele „Moise Nicoară”, „Elena Ghiba Birta”, „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad) aflată sub conducerea d-lui Florin Didilescu, care a și vorbit publicului despre proiectele remarcabile ale acestei echipe, care a luat ființă în Arad, sub îndrumarea sa în urmă cu 26 de ani și din care au făcut parte generații întregi de elevi, despre participările grupului, începând din anul 1993, la un Festival de Teatru în limba franceză, organizat anual la Pecs (Ungaria), dar și despre Festivalul de Teatru Internațional, organizat anual, la Teatrul de Stat din Arad, sub egida aceleiași asociații, la care participă anual în jur de 300-350 de elevi și tineri din aproximativ 10 țări.
Tot cu acest prilej, a fost vernisată și expoziția de fotografie, intitulată „Franța, mon amour!”, aparținând artistului și jurnalistului Virgiliu Jireghie, din Arad, care va putea fi admirată timp de o lună, la sediul UCRU, din Gyula.
Cuvinte de salut și felicitare au fost rostite de către PS Siluan, Ramona Lile și Speranța Milancovici, reprezentate ale celor două universități din Arad, „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș”. Un cuvânt de mulțumire adresat tuturor participanților, artiști sau spectatori, a fost rostit în încheiere de consulul general Florin Trandafir Vasiloni, care i-a invitat pe toți participanții la o recepție, cu produse din bucătăria franceză.