Menu

Articol

Ziua Mondială a Zonelor Umede

În fiecare an, 2 februarie este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede, desemnată pentru a marca semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice. Prima celebrare a Zilei Mondiale a Zonelor Umede a avut loc în anul 1997.

Cu acest prilej, Agenţia pentru Protecţia Mediului  Caraş-Severin va organiza o serie de acţiuni de celebrare şi sensibilizare a publicului asupra valorilor şi beneficiilor aduse de zonele umede, a înţelegerii beneficiilor şi serviciilor furnizate de aceste ecosisteme, dar şi asupra vulnerabilităţii acestora la impactul activităţilor umane. Programul include şi activităţi de educaţie pentru mediu adresate elevilor şi cadrelor didactice din unităţile de învăţământ ale municipiului Reșița.

„Alegerea acestor zone, conform Convenţiei, se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor pentru păsările acvatice în toate anotimpurile.Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaştere a importanţei şi a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial.

În fiecare an, celebrarea acestui eveniment se realizează în contextul unei devize stabilite de către Secretariatul Ramsar, care punctează o caracteristică importantă a zonelor umede în raport cu activităţile antropice. Astfel, în anul 2017 marcarea evenimentului se va face sub egida devizei: «Zone umede pentru reducerea dezastrului» in cadrul sloganului multianual «Protejarea zonelor umede  ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme», spune directorul APM Caraș-Severin, Carmen Sorescu, într-un comunicat de presă.

Judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă de  de 2159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier - Sit Ramsar din 2011. Aceste zone umede, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche,  Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de  specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si nu numai.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin informează tinerii din judeţ că, sub egida Secretariatului Ramsar, în perioada 2 februarie – 2 martie, se organizează un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locaţie din zonele umede din judeţ. Pot să participe tineri cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani. Provocarea fotografică este de a evidenţia una dintre mai multele moduri în care zonele umede asigură viitorul nostru. Fiecare participant va încarca o singură fotografie pe site-ul: http://www.worldwetlandsday.org/photo-contest/conditions - Condiţia este să respecte regulile concursului stabilite de Secretariatul Convenţiei Ramsar. Astfel, concursul constă în transformarea în imagini (fotografii) a mesajului”Protejarea zonelor umede  ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme”. Menționăm că fotografia trebuie să fie dintr-zonă umedă nu neaparat dintr-un sit ramsar.

Powered by Jasper Roberts - Blog