Menu

Articol

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Reşiţa la minus 5 grade Celsius

Dacă la primele ore ale dimineţii se arata o zi prietenoasă, la prânz temperaturile au coborât brusc, şi deasupra Reşiţei s-a lăsat gerul, chiar înaintea începerii manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României, una specială, ţinând seama că au trecut 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Cu toate acestea, vreo două mii şi ceva de reşiţeni s-au strâns în Piaţa 1 Decembrie 1918, pentru a urmări parada militară, dar şi pentru a admira armamentul şi tehnica din dotare a Poliţiei, Jandarmeriei şi a ISU Caraş-Severin.

Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire în amintirea înaintaşilor, a martirilor neamului românesc şi a soldaţilor dispăruţi pe câmpul de luptă, în timp ce politicienii au susţinut spiciuri legate de momentul sărbătorit. Dacă preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu şi Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului, şi-au axat discursurile pe evidenţierea contribuţiei localnicilor pentru realizarea actului de la 1 Decembrie 1918, primarul Reşiţei, Ioan Popa, a preferat să citească scrisoarea pe care a scris-o primarului din... 2118, scrisoare pe care a băgat-o apoi în capsula timpului, ce va fi deschisă peste un secol. Prefectul Matei Lupu a dat citire salutului transmis de premierul României, Viorica Dăncilă.

După defilarea detaşamentelor militare şi prezentarea armamentului şi tehnicii din dotare, a urmat momentul degustării fasolii cu ciolan şi cârnaţi şi a sarmalelor, preparate de Direcţia de Sănătate Publică şi Primăria Reşiţa.

Din program nu putea să lipsescă muzica de petrecere şi dansurile populare, chiar dacă în piaţă a fost un frig pătrunzător.

Powered by Jasper Roberts - Blog