Armata română are aproape 1.400 de generali, la un efectiv de 75-80.000 de militari activi, ceea ce înseamnă un raport de 1 la 57. În 1990 îi număram pe degetele de la o mână, iar în ultimii 27 de ani s-au înmulţit ca şi ciupercile după ploaie. În comparaţie cu noi, SUA au un număr de aproximativ 320 de generali, dar la o armată de un milion de oameni!
Ca o constatare amară, singura fabrică care a prosperat în România lui Iliescu, Constantinescu, Băsescu şi Iohannis a fost cea de făcut generali pe bandă rulantă sau, cum se spunea pe vremuri, la apelul bocancilor. În 1991, au fost avansaţi în grad de general 89 de militari. Anul următor 84, iar în 1993, 83, la fel ca în 1994. An electoral, 2000 a însemnat şi o recompensă deosebită pentru 117 colonei făcuţi generali. În mandatul lui Traian Băsescu au apărut 87 de generali mari şi laţi, iar Klaus Iohannis nu s-a lăsat nici el mai prejos, semnând decrete de înaintare în grad pentru 34 de generali, 16 chestori şi patru contraamirali, dintre care trei sunt femei.
Situaţia este asemănătoare şi în celelalte instituţii de forţă ale statului român. În structurile Ministerului Afacerilor Interne, au fost avansaţi la gradul de chestor (echivalentul generalului) peste 330 de ofiţeri, în SIE 100 şi cam tot atâţia în SRI. În total, aproape 2.000 de generali într-o Românie în stare de pace, cu soldaţi neinstruiţi şi, care, în caz de război, nu vor şti să ţină puşca în mână. Vor muri nevinovaţi.
De-a lungul anilor nu a existat nicio logică în privinţa promovărilor în grad în afară de implicare politicului, acelaşi care şi-a pus amprenta peste tot răul acestor ani. Dacă s-ar fi ţinut seama de o minimă decenţă, nu s-ar fi ajuns ca un militar, care în decembrie 1989 era un ilustru „tablagiu”, să devină ditamai generalul cu patru stele, în doar 12 ani. Cred că suntem unici în lume din acest punct de vedere. Până şi cei din Burundi şi Botswana ne invidiază, aceştia din urmă având un motiv în plus să o facă: în timp ce generalii noştri sunt răsplătiţi cu solde de mii de euro, ai lor, săracii, pleacă acasă la sfârşit de lună doar cu câteva p...e, cu care nu reuşesc în niciun caz să-şi mulţumească nevestele, amantele şi iubitele, dar cu speranţa că într-o bună zi legislativul lor va schimba numele monedei naţionale.
În concluzie, cu 2.000 de generali, contraamirali, mii de colonei, comisari, sumcomisari, inspectori, plutonieri şi agenţi cine mai execută ordinele în armata română?