„Universitatea de Vest din Timișoara studiază cu maximă seriozitate și aplecare posibilitatea unei preluări printr-o fuziune prin absorbție a Universității Eftimie Murgu din Reșița. O asemenea transformare organizațională trebuie făcută cu profesionalism managerial și atenție la detalii” se arată într-un comunicat de presă transmis de Universitatea de Vest Timişoara.
În comunicat se prezintă exemple de fuziuni ale unor universităţi prestigioase din lume şi se precizează faptul că, în general, unificarea unei universităţi mari şi prestigioase cu una mică şi vulnerabilă aduce avantaje mari universităţii mici (în cazul de faţă UEM Reşiţa) şi avantaje minore universităţii mari .
Comunicatul universităţii timişorene, care este aproape un studiu de caz, precizează că: „Există avantaje care derivă din utilizarea în comun a infrastructurii de cercetare, educație și servicii, precum și în crearea unor universități mari și complexe care pot obține o vizibilitate și un prestigiu mai mare. Există însă și o serie de probleme și bariere”.
Sunt enumerate avantajele, care sunt mai multe, şi dezavantajele, care sunt puţine. În general, dezavantajele ţin de interesele personale şi de stresul cadrelor didactice şi nedidactice, stres care poate apărea din cauza schimbărilor dramatice şi a fricii de necunoscut.
Sintetizăm doar câteva din avantajele enumerate de Universitatea de Vest Timişoara:
„1. Unificările de succes nu sunt niciodată căsătorii între parteneri egali. Experiența arată că atunci când într-o unificare o universitate puternică adună în jurul ei universități mai mici, mai vulnerabile, șansele de succes sunt mai mari. Este și cazul actual. UVT este o universitate prestigioasă, solidă, care poate contribui la transformarea în mai bine a Universității de la Reșița aflată într-o multiplă criză: atât de imagine, cât și financiară.
2. Unificările produc universități mai reziliente. Acesta este un punct esențial al demersului nostru. Dacă universitatea din Reșița este în momentul de față extrem de vulnerabilă, fuziunea va scoate învățământul superior reșițean din zona de nesiguranță. Reziliența crescută este probabil argumentul cel mai puternic în favoarea fuziunii, cel puțin din perspectiva universității reșițene.
3. Unificările care au avut loc pe baza unor decizii organizaționale (bottom-up) au fost în general mai de succes decât cele dictate de la nivel guvernamental (top-down). În cazul nostru, condiția unei decizii bottom-up este îndeplinită, șansele unui succes managerial fiind astfel crescute.
4. Problemele de eficientizare administrativă au fost cel mai adesea determinante în realizarea unor unificări de succes. Dacă eficientizarea prin reorganizare are loc repede și este recunoscută ca atare de către personalul universităților, unificarea este acceptată mai ușor și are efecte pozitive.
5. În fine, dar nu în ultimul rând, fuziunea trebuie să aibă ca și țintă finală o ofertă educațională mai bună pentru studenți, o mai bună conectare la necesitățile pieței muncii locale și regionale și creșterea șanselor de dezvoltare economică, culturală și socială a orașului și a regiunii. Profitând în oraș de oferta UVT, Reșița urcă pe o treaptă academică superioară conectându-se la nivelul cercetării și educației europene și mondiale”.
Rămâne de văzut care este poziţia Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, care, deocamdată, nu a oferit niciun punct de vedere oficial.