Menu

Articol

Mopul şi cascheta

În urmă cu câteva zile, un poliţist, cu 20 de ani vechime, posta pe pagina sa de Facebook un mesaj-avertisment, referitor la leafa pe care o primeşte în comparaţie cu cea a unui infirmier debutant. Una peste alta, infirmierul ar încasa un salariu de 3.595 de lei, în timp ce agentul doar 3.113 lei, ceea ce l-a făcut să exclame: „Mi-am cumpărat o găleată cu mop şi cred că pun trusa criminalistică în cui, după 20 de ani”.

Dincolo de ineditul mesaj postat pe site-ul de socializare, trebuie spus că poliţistul are şi nu dreptate. Chiar dacă din afară se vede altfel, nu este deloc simplu simplu să faci curăţenie într-un salon, să schimbi aşternuturi, să pui şi să iei plosca de sub un bolnav, să-l ştergi la cur dacă este nevoie, să-l ridici şi să-l întorci pe o parte sau alta, să întreţii curăţenia într-o toaletă, să ajuţi bolnavii la efectuarea nevoilor fiziologice, să lucrezi cu materiale dezinfectante şi câte şi mai câte. Din păcate, am fost obişnuiţi ca aceste munci, înjositoare pentru unii, să fie şi prost plătite. La fel ca în cazul unui gunoier, a unui muncitor care lucrează la canalizare sau a femeii de serviciu. Din nefericire, datorită mentalităţii transmisă din generaţie în generaţie, sunt meserii pe care le dispreţuim, iar pe cei ce le practică îi marginalizăm pe considerentul că nu au şcoală, ceea ce nu este chiar adevărat. Un lucru, însă este cert: puţini dintre noi am accepta să facem astfel de munci.

Pe de altă parte, agentul este îndreptăţit să fie supărat pentru leafa pe care o primeşte. Are dreptul să pretindă mai mulţi bani, din considerente ce ţin de importanţa muncii lui, dar pentru că nu se întâmplă aşa, nu este vinovată infirmiera şi nici gunoierul, ci aceia care îi apreciază eforturile şi rezultatele muncii lui. Din acest motiv, face bine să-şi verse supărarea pe şefii cei mari, pe legislaţia în vigoare şi nicidecum pe mopul şi găleata infirmierei. E uşor de vorbit despre alţii, de arătat cu degetul, dar dacă te rezumi doar la aruncatul caschetei în curtea de la Cotroceni, nu ai rezolvat nimic, chiar dacă eşti poliţist la Criminalistică. 

Powered by Jasper Roberts - Blog