Situația de la Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița nu este nici pe departe rezolvată. După ce în ultimele zile, angajații și Senatul universității au votat pentru începerea negocierilor privind fuzunea, prin absorbție, cu Universitatea de Vest din Timișoara, iată că dinspre Ministerul Educației și Cercetării vin altfel de informații, unele care nu au nimic în comun cu calculele pe care și le fac unii din conducerea UEMR.
O delegație alcătuită din foști și actuali profesori universitari reșițeni a fost primită marți, 15 septembrie, de ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, căruia i s-a solicitat să identifice o soluție viabilă, alta decât cea a fuziunii dintre cele două universități. Profesorul Eugen Răduca, fostul lider al sindicatului din UEMR, prezent și el la București, ne-a mărturisit un lucru surprinzător, care dă peste cap tot ce s-a vehiculat în ultimul timp. „Cei din minister nu doresc reducerea numărului de universități, deoarece și așa România stă foarte prost în competiția cu alte țări din Uniunea Europeană. Ministrul Cîmpeanu ne-a mărturisit că politica sa și a ministerului este de a susține universitățile din zonele sărace, așa cum este Caraș-Severin. Am discutat în jur de 45 de minute, deși ministru avea o agendă încărcată, dar nu s-a spus nimic despre fuziune. Nici măcar nu s-a amintit despre așa ceva. Ideea cu care am plecat la București de a avea în continuare o universitate independentă la Reșița a fost singura discutată la întrevederea cu ministrul Cîmpeanu“, ne-a mărturisit Eugen Răduca.
Nu este exclus ca ministerul să trimită la UEM Reșița echipe de control pentru a verifica cheltuirea unor sume de bani repartizate de la buget, iar în paralel universitatea va primi și alți bani.
În opinia lui Eugen Răduca, măsura aprobată de Senat este una pripită, conducerea universității a cedat prea ușor, înainte de a discuta cu toți factorii responsabili din universitate și de a epuiza toate încercările posibile legate de rezolvarea problemelor cu care UEMR se confruntă. „Este mai bine pentru oraș și județ să avem o universitate independentă, iar dacă acum nu ne luptăm pentru menținerea ei, va fi imposibil să o recâștigăm peste ani și ani“, a concluzionat prof. Eugen Răduca.