În sala de expoziţii „Gheorghe Magas” a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş s-a deschis, marţi, 15 septembrie, expoziţia „Costume tradiționale din Banatul de Câmpie, de la sfârșit de secol XIX – început de secol XX”. Costumele populare fac parte din colecţia personală a lui Marius Matei, muzeograf în cadrul Muzeul Satului Bănățean Timișoara.
La vernisajul expoziţiei au participat directorul muzeului, Adrian Ardeț, curatorul expoziției, Carmen Neumann, muzeografi, precum şi elevi de la Colegiul Naţional „Traian Doda”.
Muzeograful şi colecţionarul timişorean, Marius Matei, a declarat: „Am crescut în casa bunicilor materni, aproape de Timişoara, în comuna Giroc, o localitate care a cunoscut o mare dezvoltare în ultimii 15 ani. Astfel, multe dintre valorile etnografice, chiar obiecte de patrimoniu, s-au pierdut odată cu această urbanizare. Atunci m-am gândit că ar fi bine să recuperez ce se mai poate, şi am început să colecţionez, în primul rând de acasă, din Giroc. Am strâns multe piese de la bunica şi de la străbunica mea, de la care am moştenit mai multe ansamble vestimentare complete, apoi am început să colecţionez din zonele Buziaş, Lugoj, Sânnicolau Mare, de la Ciacova. Azi, aici, puteţi vedea costume de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cel mai vechi e din 1880, până la cele mai noi, din anii 1940, din zona Buziaşului”.
În vitrine, alături de costumele populare bănăţene, se mai găsesc şi podoabe confecţionate din monede de argint.
Expoziția de la muzeul din Caransebeş, organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin și Muzeul Satului Bănățean Timișoara, va rămâne deschisă până în data de 31 octombrie.