Menu

Articol

Festivalul papricaşului şi vinului, Buziaş - 2015

La Buziaş, în judeţul Timiş, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână „Festivalul papricaşului şi vinului”, ediţia a VII-a. Manifestarea culinar-artistică s-a desfăşurat sâmbătă, 10 octombrie, şi duminică, 11 octombrie, în parcul din zona Cazinoului, iar la evenimente au participat sute de producători agricoli, meşteri populari, precum şi bucătari din toată ţara, zeci de interpreţi de muzică populară şi uşoară, zeci de ansambluri populare, dar şi mii de consumatori, degustători de papricaşuri, ciorbe, fripturi, produse din carne, brânzeturi, legume şi fructe, spectatori amatori de muzică şi dans.

La concursurile organizate pe două secţiuni: papricaş şi vin, s-au înscris câteva zeci de bucătari şi producători de vinuri. Juriul, coordonat de către doctorul Albulescu din Buziaş a acordat următoarele premii:

Secţiunea papricaş:

Premiul I – Asociaţia Bucătarilor din România Filiala Banat (Timişoara), care au gătit un papricaş într-un cazan uriaş de 1000 de litri. Cei doi bucătari care au trudit la papricaşul situat pe locul I sunt: Arpad Portik – master chef , împreună cu Tamas Virgil – master of culinary art;

Premiul II – Bura Vasile, din Satu Mare;

Premiul III – Firma Mirifica Universal II, din Şiria, judeţul Arad;

Premiul Inimii – Firma Eugen Ötvös

Premiul „Cel mai simpatic meniu - Joker” – Restaurantul „Nora” din Timişoara;

Cupa Prieteniei – Asociaţia din Krepoljin, Serbia.

Secţiunea vinuri:

Premiul I – dr. Tiberiu Vasilescu, pentru un Riesling de Silagiu – producţie 2015;
Premiul Special – Eugen Seracin, Silagiu.

La „Festivalul parpicaşului şi Vinului” din Buziaş am întâlnit producători agricoli din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Oradea, Braşov, Satu-Mare, Sălaj. Pe tarabe au fost oferite pentru vânzare cele mai felurite mâncăruri tradiţionale sau exotice, dar cel mai mare succes l-au avut papricaşurile, ciorbele şi gulaşurile preparate la cazan. Printre producătorii de specialităţi culinare, la Buziaş l-am regăsit pe neobositul bucătar şi realizator de emisiuni TV, Uica Mihai, de la care am achiziţionat o neobişnuită, dar foarte gustoasă, dulceaţă de ardei iute.

În timpul în care o parte din public se ocupa cu degustatul produselor culinare, viticole şi pomicole, o altă parte a asistat la spectacolele de muzică populară şi uşoară de pe scena festivalului. Pintre participanţi îi enumerăm pe:  Tiberiu Ceia, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Liliana Savu Badea, Cornelia Lupulescu, Ramona Torzan Gomboș, Ramona Ilieş Drăgan, Maria Borțun Popescu, Raluca şi Oana Stanca, Maria Milu Sorescu, Ionela Bădălan, Luminița Istodor, Mariana Boțoacă, Gabi Zaharia, Otilia Radu, Petrică Popovici, Elena Cozîltea, Mircea Cîrțişorean, Ionela Iova, Adriana Curtu Voaidoş, Victoria Meițescu, Maria Dan Păucean, Aurel Gîță, Floare Hojda Tomoioagă, Viorica Ciurescu, Ramona Miheț, Dolores Dongea și alții. Invitat special a fost Formaţia Kud Mladost Krepoljin, Serbia.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog