Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări faţă de un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Potrivit DIICOT, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începînd cu anul 2009 a fost constituit un grup infracţional organizat sprijinit de către un magistrat judecător care, fiind investit cu soluţionarea unor dosare privind insolvenţa unor societăţi comerciale, a pretins şi primit suma totală de 80.000 euro de la două persoane, cu scopul de a admite cererile de intrare în faliment a respectivelor societăţi.
După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracţional, având calitatea de lichidator judiciar, a procedat la vânzarea bunurilor acestor societăţi in faliment, la preţuri subevaluate, către alte societăţi controlate de către membrii grupului, societăţi care, la rândul lor, au valorificat bunurile respective către terţi la o valoare mult mare.
Prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de aproximativ 6 milioane lei.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectueaza o percheziție domiciliară pe raza municipiului Reșița, numele judecătorului nefiind dezvăluit.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Timișoara și SCCO Caraș Severin.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
UPDATE 1, ora 11.45 ======================
Magistratul în cauză este judecătorul sindic Nicuşor Maldea. În aceste momente, ofiţerii şi procurorii DIICOT îi percheziţionează biroul de la Tribunalul Caraş-Severin, în căutarea documentelor care să-i probeze activitatea infracţională.
UPDATE 2, ora 15,55 =====================
Percheziția efectuată în biroul magistratului a fost efectuată cu încredințarea Consiliului Superior al Magistraturii, întrunit în data de 12 octombrie.
Hotărârea a fost luată în baza art. 42 alin (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform căruia „Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători…” şi art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia „Judecătorii, procurorii şi magistraţii - asistenţi pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi la domiciliu sau arestaţi preventiv numai cu încuviinţarea secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii”.
Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, care efectuează cercetări faţă de un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.