Menu

Articol

Banatul – „Un ţinut redescoperit prin imagine”

În cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, Caraş-Severin, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, astăzi, a avut loc o manifestare dedicată împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea secţiei germane „Alexander Tietz” a Bibliotecii Judeţene. Evenimentul a fost deschis de Clara Maria Constantin, directorul bibliotecii judeţene, iar despre evoluţia secţiei germane, de la înfiinţare, până în prezent, a vorbit, şeful secţiei, bibliotecarul Erwin Josef  Ţigla.

Cu acest prilej a fost prezentată cartea-album „Un ţinut redescoperit prin imagine. Fotografia în Banatul Montan între 1860 şi 1910 / Ein durch Bilder wiederentdecktes Gebiet. Die Fotografie im Banater Bergland in der Zeitspanne 1860 – 1910”, autor, Cristian Graure, din Timişoara. Albumul reprezintă cea de-a 66-a apariţie editorială a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.

Criticul Gheorghe Jurma a făcut o scurtă trecere în revistă a seriei excepţionale de cărţi scrise sau realizate de Erwin Josef  Ţigla ori cu sprijinul acestuia. Cu referire la autorul albumului, Cristian Graure, muzeograf la Muzeul Banatului din Timişoara, criticul Gheorghe Jurma a spus:

„Autorul este chiar un specialist în istoria fotografiei, cred că unicul pe care îl avem în Banat, care este unora dintre noi, inclusiv mie şi domnului Ţigla, cunoscut de pe vreema când era student şi alerga prin tot Banatul, să vadă ce a apărut, ce cărţi despre Banat, ce cărţi, ce ilustrate, să vadă ce se poate lua, ce se poate cumpăra, ce se poate obţine gratis. Omul acesta a adunat în această viaţă scurtă, din studenţie, până acuma, enorm de multe lucruri, a devenit un colecţionar formidabil şi un om care nu a adunat ca să se fălească cu cele adunate, ci le-a cercetat, le-a valorificat, care urmează să-şi dea doctoratul în domeniu, pentru că, în această specialitate nu există în spaţiul românesc oameni în măsură să-i certifice valoarea şi rezultatul cercetărilor”.

Referitor la cartea-album lansată, criticul Ada D. Cruceanu a afirmat:

„În cazul acestui album, care, din punctul meu de vedere se aşază, cumva, în paralel cu ceea ce a făcut domnul Kulhanek, în urmă cu un an, un an şi jumătate, el, într-un album masiv, a prezentat ilustraţia de la 1898, până la 1948, legată strictamente de Reşiţa şi de atelierele fotografice din Reşiţa. Albumul domnului Graure vine să completeze un lucru nou în specialitate, un lucru care a apărut datorită, în primul rând, aparteneţei Banatului unei autorităţi statale care a ştiut ce are de făcut, care a ştiut unde are de exploatat şi cum trebuie să o facă, la 1860, şi după, când Austria, sau Viena, îşi trimite încoace fotografii reporteri să facă documentare asupra ceea ce există că şi resursă, asupra ceea ce există ca şi funcţie antropică instalată în Banat. Aceasta determina un act deosebit şi integra Banatul istoriei Europei Centrale”.  

În cartea-albun, editată bilingv, în română şi germană, este prezentată o scurtă istorie a fotografiei şi o istorie a fotografiei în Banatul de Munte. Partea cea mai consistentă a cărţii este reprezentată de fotografii vechi (1860-1910), din Reşiţa, Anina, Oraviţa, Băile Herculane, Orşova. din Clisura Dunării şi din câteva comune din Banatul de Munte.

Toţi cei prezenţi la eveniment, scriitori, bibliotecari, profesori, fotografi, jurnalişti etc., au primit în dar preţiosul album.

Powered by Jasper Roberts - Blog