Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de astăzi, consilierii județeni ar fi trebuit să discute și să aprobe cinci proiecte de hotărâri. Până la urmă, au rămas doar trei, două fiind scoase din mapele aleșilor. Este vorba de proiectul de hotărâre privind însușirea raportului de evaluarea cazărmii1219, a fostei UM 01172, și a terenului în suprafață de 20 de hectare situat în Caransebeș - Șesul Roșu, precum și proiectul privind aprobarea constituirii unei garanții reale asupra unui imobil aflat în proprietatea privată a județului Caraș-Severin, în vederea eșalonării la plată a obligațiilor fiscale datorate ANAF-ului de către Aquacaraș SA.
Prefectul Nicolae Ciobanu, prezent la ședință, a arătat faptul că din punctul său de vedere și al instituției pe care o conduce, raportul de evaluare nu era corect. Terenul și clădirile de acolo ar fi fost subevaluate și nici nu este clarificată situația lor juridică, motiv pentru care a solicitat amânarea discutării acestora.
Referindu-se la situația creată, vicepreședintele CJ, Ilie Iova, a spus: „Dimineață am avut o ședință de aproape două ore și, după mai multe discuții cu ANAF s-a constatat că lipsesc niște detalii din aceste hotărâri, care ar trebui retrase, cel puțin până la clarificarea acestora. Era vorba de clădirile de pe terenurile respective. Și domnul prefect a explicat de ce acele clădiri ar încurca această garanție și noi am demarat deja activitatea de identificare, intabulare a acelor clădiri, urmând ca după aceea să revenim cu un proiect de hotărâre, dacă până atunci, ceilalți acționari nu vor lua „taurul de coarne». Noi atât am putut face la CJ, aceasta a fost ceea ce noi am avut disponibil la ora actuală și acestea sunt condițiile în care putem garanta. Noi am sperat că astăzi era încheierea acestui subiect“.
Ce ar putea pierde județul în cazul în care acă nu se ridică sechestrul de pe conturile Aquacaraș? În primul rând, o nouă finanțare de 200 milioane, dar și nefinalizarea proiectului pe POS 1, acolo unde fiecare UAT (unitate administrativ-teritorială) o va avea de suportat, niște sume de bani pentru nefinalizarea proiectului. În total, 20 milioane de euro, bani proveniți din taxele și impozitele contribuabilor.
Deși lucrurile par fără ieșire, vicepreședintele Iova se arată optimist și speră să apară o minune din partea ministerului Fondurilor Europene. În contrast cu acesta, prefectul Ciobanu se arată rezervat: „Nu sunt la fel de optimist ca domnul vicepreședinte. Cred că o să ne aștepte o perioadă foarte încărcată din punct de vedere social ca urmare a desființării Aquacaraș“.
Întrebarea pe care nimeni nu a pus-o, deși s-a aflat pe buzele multora este dacă Reșița și celălalte orașe vor avea sau nu apă la robinete de sărbătorile de iarnă?