Comisia de iniţiere a audierii publice, privind acordarea numelui de Ion Chichere unei străzi din Reşiţa, a publicat raportul-sinteză, rezultat în urma dezbaterii desfăşurate la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, în cadrul căreia 125 de persoane au pledat pentru această iniţiativă. Printre susţinătorii iniţiativei s-au aflat cetăţeni de onoare ai Reşiţei, personalităţi care deţin titlul de „seniori ai culturii” din Banatul de Munte, reprezentanţi ai unor instituţii publice din judeţ şi municipiu, ai unor sindicate, jurnalişti, scriitori, studenţi, oameni de cultură.
Comisia de iniţiere a audierii publice a fost alcătuită din: Marian Apostol – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu – directorul Teatrului de Vest Reşiţa, şi Cristian Buică – cantautor şi reprezentant al Grupului de iniţiativă „Pro Banatul de Munte”.
A fost constituită şi o comisie de experţi, alcătuită din: Ioana Mihăescu – arhitect, Dana Bălănescu – istoric şi Costel Mihăilă - consilier local, Reşiţa.
Rolul comisiei de experţi a fost de a inventaria cele 45 depoziţii scrise, din care 33 au fost susţinute şi verbal, în cadrul audierii publice.
Printre personalităţile care susţin ca o stradă din Reşiţa să poarte numele de Ion Chichere, şi au depus depoziţii scrise în acest sens, îi regăsim pe scriitorii Olga Neagu, Costel Stancu, Cristian Bistriceanu, Costel Simedrea, Ana Kremm, Nicolae Dumitru Vlădulescu, Emil Sergiu Varga, Adrian Marinescu, Daniel Botgros, Erwin Josef Ţigla, Mario Balint, Angelica Herac, pe directorul Bibliotecii Judeţene, Clara Maria Constantin, pe istoricul Dana Bălănescu, pe directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, Marian Apostol, pe jurnalistul-artist-fotograf, Petre Dalea.
O propunere interesantă
În urma audierii publice s-a mai desprins o propunere interesantă. Şi anume, aceea ca un parc din Reşiţa să primească numele de Ion Chichere. Spicuim din raportul-sinteză: „Dacă din punct de vedere administrativ, demersul necesar pentru înlocuirea unui nume de stradă cu numele poetului Ion Chichere este foarte dificil de realizat, atunci propunem Consilului Local Reşiţa ca unul din cele două parcuri existente în Govândari, şi care au acelaşi nume, respectiv Parcul Copilului, să fie numit: Parcul Ion Chichere. Ulterior, în acel loc se poate plasa şi un bust al marelui poet”.
Credem că memoria poetului Ion Chichere merită cinstită cu un nume de stradă, dar, mai credem că „varianta de rezervă”, adică botezarea unui parc din Reşiţa cu numele de Ion Chichere nu ar însemna un pas înapoi în spiritul acestei idei, ci chiar o soluţie demnă de luat în seamă!