„Istoria Banatului”, cel dintâi volum dedicat istoriei regiunii Banat şi realizat prin cooperarea unor istorici români, sârbi şi unguri, sub coordonarea istoricului, prof. univ. dr. Victor Neuman, sub patronajul Institutului de Studii Bănăţene din Timişoara al Academiei Române, a fost prezentat, astăzi, la „Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa.
La eveniment a fost prezent coordonatorul lucrării, Victor Neumann, care ne-a declarat: „Este o primă carte mongrafică, aproape de sinteză, în care sunt cuprinse numeroase studii ce privesc istoria regiunii, de la 1718, până la 1918. E pentru prima oară realizată o carte despre trecutul regional, în care sunt implicaţi istorici români, sârbi şi maghiari, e o triplă perspectivă, în care avem în vedere cunoaşterea administraţiei, învăţământului, a culturilor, a relaţilor sociale, a dezvoltării economice şi, bineînţeles cu referiri la principalele evenimente politice. E vorba despre evoluţia bisericilor, şi biserica ortodoxă, şi biserica greco-catolică, şi altele, cum ar fi cultul iudaic. Este şi un eveniment politic prezentat în detaliu, este vorba despre Revoluţia de la 1848, pentru prima oară văzută şi mişcarea revoluţionară românească, dar şi cea sârbească, şi cea ungară, deci, o triplă perspectivă, pentru că ele s-au intersectat, s-au interferat în această regiune. E vorba despre evoluţia mişcărilor de emancipare cultuală şi naţională în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care culminează cu Mişcarea Memorandistă, şi aceasta este surprinsă. Avem personalităţile româneşti şi sârbeşti care joacă un rol esenţial în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea, în viaţa regiunii. Un alt eveniment politic de amploare este primul război mondial surprins din perspectiva şi românească şi sârbească, adeseori şi perspectiva maghiară este prezentă, astfel încât să cunoaştem regiunea. Nu este pusă o problemă ideologică, ci este o problemă de cunoaştere, prin prisma cercetării ştiinţifice. Şi, atunci, am rugat colegii istorici să privească momentul acesta delicat al diviziunii regiunii. Regiunea, cum ştiţi, până la 1918 a fost unitară şi a avut o suprafaţă mult mai mare şi a avut o dezvoltare economică absolut spectaculoasă. A fost singurul experiment de acest fel la nivelul Europei Centrale şi de Est, deci, o regiune cu totul distinctă, lucru pe care profesorii de la Bucureşti, în momentul în care am lansat cartea, academicianul Răzvan Theodorescu, Bogdan Murgescu, Adrian Cioroianu, cu toţii au observat cât de importantă este o monografie dedicată unei asemenea regiuni, astfel încât şi Istoria României să o putem îmbogăţi prin diversitatea istoriilor regionale. Pentru că până acum, până la acest volum, nu avem istorii regionale” .
La volumul realizat sub coordonarea lui Victor Neumann au contribuit: Victor Neumann, Miodrag Milin, Vasile Dudaş, Teodor Octavian Gheorghiu, Gozdanka Gojkov, Vasile V. Muntean, Slobodan Bijelica, Gheorghe Nagy, Miodrag Maticki, Gabriel Szekely, Mihaela Vlăsceanu, Laszlo Marjanucz, Aron Kovacs, Adrian Negru şi Drago Negovan.
Volumul „Istoria Banatului – Studii privind particularităţile unei regiuni transfrontaliere”, editura Academiei Române, Bucureşti 2015, beneficiază de o prefaţă a academicianului Răzvan Theodorescu.
Volumul a mai fost prezentat Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În deschiderea evenimentului de la Reşiţa au vorbit Clara Maria Constantin, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, şi Erwin Josef Ţigla, şeful secţiei germane a bibliotecii judeţene şi preşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin.