Menu

Articol

Judecată pentru luare de mită, Irina Oriol mărturisește: „Nu eu am fost capul răutăților la UEMR“

După modul în care au pledat în Dosarul Șpăgii de la Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reșița, avocații au lăsat să se înțeleagă că inculpații sunt un exemplu de cinste și corectitudine, de conduită ireproșabilă în familie și societate, că dacă nu ar fi existat acea investigatoare sub acoperire, toată lumea ar fi fost mulțumită de prestația lor la catedră.

Chiar dacă au recunoscut și au regretat faptele pentru care au fost trimiși în judecată și urmează să fie condamnați, inculpații tot au avut câte ceva de adăugat în favoarea lor. Spre exemplu, Irina Oriol, după ce afirmase în faza de urmărire penală că „Nu eu am adus mita în Universitatea „Eftimie Murgu“, avea să facă o altă remarcă privind gradul său de vinovăție: „Nu eu am fost capul răutăților. În toată cariera mea am făcut foarte multe sacrificii și nu am cedat ispitelor până aici. În viață am avut alte valori. Am recunoscut fapta, regret, plătesc pentru asta, dar ar fi inuman să mă trimiteți acolo unde am maI fost pentru scurt timp“.

Și Florin Franț și-a recunoscut fapta și a regretat-o. Apărătorul său, profesorul Pașca, a fost cel care a încercat să înduplece instanța cu argumente înduioșătoare: „Aveți în vedere și persoana din fața dumneavoastră, un tânăr cu un comportament bine conturat care, sigur, și-a încheiat cariera universitară, dar care are o afacere proprie din care își poate câștiga existența. Gândiți-vă la trauma familiei sale, la copilașul acestuia care mereu va întreba când vine tata, așa cum a făcut-o când a fost reținut în vară. Și să mai rețineți că din pușcărie nu ies oamenii cu o mai bună conduită și ar fi păcat ca el să ajungă acolo“.

La rândul său, profesorul Mihai Vișan a recunoscut că a luat bani de la un student și că îi pare „extrem de rău pentru că a cedat“. Și a explicat de ce s-a ajuns aici: „Eu am fost asaltat de acest student. Am fost mereu sub tensiune. El mi-a stârnit milă și pot spune că nici acei bani nu erau reali“.

Procurorul Pasăre, ca reprezentant al Ministerului Public, a fost cât se poate de categoric, afirmând că, atâta timp cât au recunoscut faptele de care au fost acuzați (inculpații, n.r.) nu poți cere o pedeapsă cu suspendare. Tăios, procurorul a tras concluziile: „Activitățile lor au terminat această universitate. Aceste manifestări nu sunt tolerate într-un mediu universitar, iar prin ceea ce au făcut, s-a compromis total ideea de învățământ superior, de mediu academic“.

Powered by Jasper Roberts - Blog