Menu

Articol

GEC Nera așteaptă un răspuns privitor la sancțiunile primite de Direcția Silvică Reșița

În luna octombrie a acestui an, Grupul Ecologic de Colaborare Nera a sesizat Comisariatul Teritorial de Regim Silvic Timișoara şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş – Severin, în legătură cu posibile încălcări ale Codului Silvic pe raza Ocolului Silvic Teregova, de către o reţea formată din angajați ai OS Teregova, lucrători de la Garda Forestieră, lucrători din Poliţie şi firme de exploatare a lemnului care favorizează tăierile ilegale de arbori şi execuţia de drumuri forestiere fără autorizație.

În urma celor sesizate de ONG-ul din Oravița, au avut lor controale ale autorităților. Într-un comunicat de presă al GEC Nera se arată: „Conform procesului verbal al controlului realizat de către Garda Forestieră, din cadrul Comisariatului Teritorial de Regim Silvic Timișoara  pe raza Ocolului Silvic Teregova s-a constatat un management defectuos al parchetelor cu încalcarea Codului Silvic si sustragerea ilegală de masă lemnoasă. Au fost amendate firmele SC VERSAV SRL cu 45.000 lei şi  SC AND SILVA SRL cu 16.000 lei, iar pentru personalul de la Ocolul Silvic Teregova implicat în aceste infracţiuni au fost propuse Direcţiei Silvice Caraş – Severin masuri de sancţionare. Aspectele penale privind aceste infracţiuni a fost sesizate Parchetului din Caransebeş“.

Măsurile au fost luate, însă coducerea GEC Nera așteaptă să vadă dacă va fi sanctionată și conducerea Direcţiei Silvice Caraş - Severin pentru valul de infracțiuni la Codul Silvic de pe raza ocoalelor silvice Bocsa, Reşiţa, Teregova şi Bozovici, în condițiile în care, se mai spune în comunicatul de presă: „Infracţiunile la Codul Silvic se produc mereu cu complicitatea şefilor din structurile RNP Romsilva, D-lui Craciunescu, directorul general RNP Romsilva, implicat el însuşi într-un dosar penal privind retrocedări ilegale, îi va fi greu să facă ordine în curtea Direcţiei Silvice Caraş – Severin. Probabil totul se va termina cu o mustrare verbală …urmată de o bătaie pe urmăr «ca între noi ai noştri»”.

Monitorizarea tăierilor de lemn de pe raza Ocolului Silvic Teregova s-a făcut în cadrul proiectul de interes public  „Voluntariat  pentru protejarea lumii mirifice din  sudul Banatului”,  un proiect destinat implicării unui număr mai mare de cetăţeni în activităţi de voluntariat pentru protejarea şi conservarea  patrimoniului natural din sudul Banatului.

Powered by Jasper Roberts - Blog