Sute de credincioşi au asistat astăzi la Sfânta Liturghie de Bobotează, la Biserica Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Govândari – Reşiţa, păstorită de protopopul Reşiţei, Petru Berbentia. Teofania, Epifania sau Sărbătoarea Luminilor, numită în mod tradiţional de creştinii români Boboteaza, este ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului, fiind una din cele trei mari sărbători ale creştinătăţii, alături de Naşterea Domnului şi de Înviere.
Slujba de Bobotează, la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Govândari – Reşiţa, a fost săvârşită de către Preaonoratul Petru Berbentia, împreună cu preoţii Romulus Şandru, Emil Sergiu Varga şi Mihai Ţunea. Preoţii au rostit rugăciuni împreună cu credincioşii, primind răspunsuri liturgice de la corul bisericii. Părintele Berbentia a rostit „Crezul”, în cor cu credincioşii, „Cred în Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, / Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor şi nevăzutelor...”, iar părintele Romulus Şandru a vorbit credincioşilor şi le-a explicat că Iisus nu s-a botezat până la vârsta de 30 de ani, fiindcă nu avea nevoie să-şi mărturisească păcatele, fiind singurul fără păcat, iar de botezat s-a botezat pentru ca apa să se sfinţească şi peste ape să coboare Duhul Sfânt, sub formă de porumbel. Romulus Şandru a făcut şi un rezumat al vieţii lui Iisus Hristos. Sfinţii părinţi i-au împărtăşit pe credincioşi cu pâine şi vin şi i-au miruit cu ulei sfinţit, apoi mulţimea şi preoţii au ieşit în faţa bisericii, unde a fost oficiată Sfinţirea cea mare a apei.
Înainte de aceasta, Preaonoratul Petru Berbentia le-a atras atenţia credincioşilor să nu se înghesuie, pentru că apă sfinţită este destulă, întrucât se va sfinţi şi un butoi cu 200 de litri de apă, de unde se poate lua apă de la robinet. „Şi acea apă e la fel de sfinţită. Nu există apă mai sfinţită şi mai puţin sfinţită”, a precizat Petru Berbentia. Credincioşii au respectat, în mare, sfatul, totuşi, unii au dorit să ia apă direct din găleţile care au fost utilizate de preoţi pentru sfinţirea mulţimii şi a apei, cu busuioc. „Parcă, totuşi, apa luată direct din mâinile preoţilor are putere mai mare”, a fost de părere o dreptcredinciosă.
Apoi, cei care au venit cu apă şi busuioc de acasă s-au împrăştiat pe la casele lor, iar ceilalţi s-au aşezat la rând să ia apă sfinţită de la robinet. În poarta bisericii, o femeie în vârstă s-a oprit să dea apă sfinţită unor întârziaţi, care n-ar mai fi vrut să stea la rând. „Luaţi de la mine, vă dau şi vouă, dar nu o dau toată, că am acasă nişte bătrâni bolnavi şi le duc lor, că au mai mare nevoie”, a spus femeia binevoitoare şi le-a turnat apă sfinţită în sticluţe de apă plată.