Menu

Articol

Monumentele Mihai Eminescu, într-o carte

Sub genericul „,La steaua care-a răsărit…”, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin a organizat, aseară, la Centrul de Carte „Banatica” din Reşiţa, o manifestare cultural – artistică dedicată împlinirii a 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. Cu acest prilej a fost lansată cartea „,Monumentele Mihai Eminescu” de Erwin Josef Țigla și Gheorghe Jurma, cel de-al XV-lea volum din colecția „Eminescu”, aparținând editurii Tim, din Reşiţa.

Referitor la eveniment, directorul biblioteii, Clara Maria Constantin ne-a declarat: „Volumul este al doilea proiect editorial dedicat lui Mihai Eminescu al Bibliotecii Judeţene, primul, fiind Fondul de carte Mihai Eminescu, la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraş-Severin. Acest al doilea proiect, „Monumentele Mihai Eminescu”  a fost realizat la iniţiativa lui Erwin Josef Ţigla, care a fotografiat o parte dintre monumentele dedicate poetului.

Despre carte au vorbit, editorul Gheorghe Jurma şi autorul fotografiilor, Erwin Josef Ţigla.

„ De doi ani și jumătate am căutat mai insistent să vizitez locuri speciale nu numai în țară, care au o legătură cu Eminescu, prin viața și activitatea sa, prin opera sa.

Veți descoperi prin intermediul fotografiilor că Eminescu este prezent în spațiul cotidian  din România, dar și în țări precum Ucraina (la Cernăuți), Republica Moldova (la Chișinău), Ungaria (la Budapesta) și Austria (la Viena). Desigur că mai există multe alte monumente sau plăci comemorative la noi, dar și în afara granițelor țării care nu se regăsesc între cele fotografiate și cuprinse în această carte. De fapt, trebuie să recunosc că nici nu mi-am asumat acest lucru de a cuprinde în prezenta carte tot ce se găsește în momentul de față în țară și peste hotare legat de acest subiect. Ceea ce aveți Dumneavoastră în prezent în mână reprezintă doar un crâmpei al întregului artei plastice dedicate lui Eminescu, ce poate fi completat în fiecare moment. De aici și ideea mea sinceră de a nu rămâne doar la această ediție. Prevăd în viitor și alte ediții revizuite și adăugite, care să conveargă în final la o carte reprezentativă în ceea ce privește ilustrarea personalității eminesciene în și prin arta plastică monumentală și urbană”, mărturiseşte, printre altele, Erwin Josef Ţigla, într-o notă introductivă din volum.

Mihai Eminescu a fost sărbătorit prin poezie şi muzică, evenimentul bucurându-se de participarea extraordinară a actorului reșițean Zeno Balint și a coralei „Lira”, conduse de prof. Elena Cozâltea. Atât Zeno Balint, cât şi corala „Lira”, au primit din partea directorului bibliotecii, Clara Maria Constantin, diplome de onoare pentru activitatea cultural-artistică desfăşurată.

Astăzi, 15 ianuarie, la secțiile Bibliotecii Județene pot fi vizionate expoziții tematice și vor avea loc lecturi din opera poetului Mihai Eminescu.  

 

Powered by Jasper Roberts - Blog