Menu

Articol

GEC Nera cere răbdare și tutun

GEC Nera a trimis o Adresă Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin și spre știința ministerelor Mediului, Apelor și Pădurilor, Muncii și Familiei, precum și Prefecturii Caraș-Severin în care își exprimă punctul de vedere față de studiile de impact referitoare la construcţia celor două microhidrocentrale în zona Prigor, ce urmează a fi supuse dezbaterii publice în data de 16 februarie la sediul Primăriei Prigor.

Pe fond, reprezentanții ONG-ului se declară de acord cu execuţia de microhidrocentrale în România, considerând că acestea reprezintă surse de energie curată.

„Studiile de impact privind cele două microhidrocentrale prezintă concluzii predominant pozitive privind impactul asupra mediului, într-o situaţie teoretică în care constructorul respectă condiţiile din acordul de mediu. Din păcate, nu se oferă informaţii în legătură experienţa negativa din anii anteriori privind execuţia unor astfel de lucrări în România, ocazie cu care peisajul natural de pe cursurile de apă montane a fost mutilat, în multe cazuri ireversibil“, se arată într-un comunicat de presă.

GEC Nera consideră că există posibilitatea ca şi în judeţul Caraş – Severin autorităţile, în special Garda de Mediu, să nu se implice suficient în monitorizarea constructorului pe timpul execuţiei. Afirmaţia se susține  prin faptul că în cazuri grave de agresiune împotriva mediului sesizate de GEC Nera - cum este poluarea cu deşeuri miniere de la Moldova Nouă sau tăierile de arbori din parcurile naţionale din judeţ - , Garda de Mediu s-a implicat formal şi birocratic, iar fenomenele nu au fost stopate nici până în momentul de faţă.

„Considerăm că o amânare a emiterii acordului de mediu ar fi benefică până în momentul când Ministerul Mediului dă semnale clare că a finalizat acţiunea de întărire a capcităţii administrative a structurilor teritoriale ale Gărzii de Mediu, iar aceste structuri nu mai acţionează la presiuni politice“.

Powered by Jasper Roberts - Blog