Menu

Articol

Câți oameni lucrau la negru la Mike Security Group? Greu de precizat

O întrebare legitimă, pe care și-au pus-o nu doar ziariștii din județele în care firma de pază înmatriculată în Reșița își desfășoară activitatea, ci și anchetatorii care se ocupă de dosarul în care șefii de la Mike Security sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani în valoare de 25 milioane de lei.

Suspiciunile referitoare la practicarea muncii la negru există de aproape trei ani, când au apărut cele dintâi semnale în presa din Constanța. Iată ce scriau ziariștii de la cotidianul Replica, din orașul de la malul mării: „La începutul acestei luni, (se întâmpla în aprilie 2013 - n.r.)  ITM şi Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul ITM Constanţa au descoperit că Mike Security Group abuza de angajaţii săi, agenţii muncind după un program de genul 24 cu 48 de ore, fără a fi plătiţi pentru orele suplimentare. Mai grav, bodyguarzii de la sediul Enel din Medgidia nu aveau instructajul obligatoriu de lucru şi nici măcar contracte de muncă, oamenii muncind pur şi simplu la negru. În aceste condiţii, nu este greu de speculat unde şi cum se duc cele 300 de miliarde de la Enel, dacă punem cap la cap antecedentele de deturnare de fonduri şi practica firmei de a exploata bodyguarzi angajaţi la negru“.

Ziariștii de la Observator de Constanța, au constatat, în luna septembrie 2014, că Sucursala Dobrogea a Transelectrica făcea „afaceri îndoielnice“ cu firmele de pază.  Iată ce se scria la acea dată în respectiva publicație: „Compania naţională de transport al energiei electrice a mai încheiat un contract de pază şi intervenţie la Sucursala Constanţa în luna februarie a.c. Atunci, licitaţia a fost câştigată de Mike Security Group, care şi-a umplut conturile cu 1.092.381,20 lei, aşa că nu ne-ar mira ca tot bodyguarzii firmei din Reşiţa să asigure aceste servicii. În plus, în 2011 şi 2012, aceasta a asigurat paza altor sucursale ale Transelectrica din ţară, pentru un milion de euro. Societatea comercială se ocupă şi de sediile Enel din aproape toată ţara, inclusiv din judeţul Constanţa, din octombrie 2012, pentru 30 de milioane de lei. Asta deşi, anul trecut, (2013, n.r.) Mike Security Group a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că avea angajaţi la negru şi nu le plătea orele suplimentare. În 2013, firma din Reşiţa a avut un profit net de 122.397 de lei, deşi a avut o cifră de afaceri de 16.049.008 lei“.

Și anchetatorii aveau să constate practicile folosite de patronii firmei de pază, cu scopul de a nu plăti impozite la stat. „Un alt argument care susţine că acest mecanism a fost creat în interesul SC Mike Security Group SRL este că începând cu anul 2012 şi până în prezent liderul grupării sprijinit de membrii grupării au uzitat de acest mod de operare, implicând mai multe societăţi comerciale în acest mecanism. În acest sens menţionăm că SC Mike Security Group SRL figurează scriptic cu un număr de aproximativ 300 de angajaţi, în realitate serviciile prestate de această societate fiind realizate de un număr de aproximativ 2.000 de angajaţi“, sunt de părere procurorii ce se ocupă de acest caz.

După ce Miu-Nicolae Ciobanu a ajuns șef la ITM Caraș-Severin, dintr-o dată inspectorii nu au mai găsit nimic în neregulă la Mike Security, firmă la care Ciobanu fusese acționar la un moment dat.Același lucru s-a întâmplat și după ce acesta a fost numit subprefect și, mai apoi, prefect al județului Caraș-Severin.

Procurorii vor stabili toate circumstanțele acestei afaceri, iar după instrumentarea dosarului, cu siguranță că vinovații vor fi trimiși în judecată.

Powered by Jasper Roberts - Blog