Discuțiile pe seama construirii celor două microhidrocentrale de pe Nera, din apropierea localității Prigor, continuă să suscite discuții aprinse din partea reprezentanților ONG-urilor. În data de 16 februarie, la sediul Primăriei din Prigor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş – Severin anunţă supunerea spre dezbatere publică a studiilor de impact privind construirea a celor două microhidrocentrale (MCH), studii ce sunt contestate și de GEC Nera.
Potrivit reprezentamților ONG-ului orăvițean, din aceste studii, la partea de context a situatiei, lipseşte o expunere privind experienta nefastă a construirii de MHC-uri pe râurile de munte din România, cu multele cazuri care au provocat adevărate dezastre ecologice datorită slabei implicări a autorităţilor de mediu într-o analiză corectă şi imparţială a situaţiei în momentul emiterii acordului de mediu şi ulterior în urmărirea lucrărilor de realizare a MHC-urilor. Excluzând această abordare, la partea de concluzii a studiilor, se acreditează ideea că asupra mediului natural din zona MHC-urilor de la Prigor vor fi consecinţe minime în raport cu beneficiile unor asemenea surse de energie electrică.
„În cele două studii nu se spune că MHC-urile de la Prigor se gasesc la o distanta de sub 15 km, în amonte de rezervaţia naturală - sit Natura 2000 «Râul Nera între Bozovici si Moceriș». Amplasamentul propus este în contradicție cu Avizul de Mediu 10938/2012 (pag 14 pct III.2) al Ministerului Mediului şi Pădurilor dat pe Strategia de Dezvoltarea Enegetică a României în care se spune că asemenea lucrări nu se pot face atunci când în aval există o arie naturală protejată la o distanţă mai mică de 20 km (http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2013/01/2013-01-25-aviz_med...)“, se arată în comunicatul GEC Nera.
În plus, se solicită Ministerului Mediului şi APM Caraş – Severin stoparea procedurii privind emiterea acordului de mediu, pe considerentul că acest act ar încălca prevederile Avizului de Mediu 10938/2012, iar pe de altă parte ar fi dat fără ca studiul de impact să prezinte spre informare publicului larg contextul realizării de MHC – uri în România.
„Nu este exclus ca până la data dezbaterii publice factorii interesaţi să obţină o derogare din partea MAPPM de la prevederile Avizului 10938/2012 avâdu-se în vedere că MAPPM a mai torelat asemenea situaţii şi în cazul altor MHC-uri. Atragem însă atenţia că acorduri de mediu date în astfel de condiţii au fost invalidate de către instanţă“, se mai arată în comunicat.
Studiile pot fi consultate pe pagina web http://www.anpm.ro/web/apm-caras-severin/documente-procedura-eim-si-ea/.