Menu

Articol

GEC Nera nu este de acord cu soluţia găsită de guvern în cazul poluării de la Moldomin

În vederea rezolvării poluări de la Moldomin Moldova Nouă, Guvernul României pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă privind finanţarea măsurilor ce vor fi luate în cazul iazurilor de decantare Tăuşani şi Boşneag. În opinia celor de la GEC Nera, soluţia găsită de Executiv, privind ecologizarea iazului Boşneag este una de tot râsul.

“În locul unei soluţii durabile de ecologizare vegetativă a iazului Boşneag – extindere, care a fost confirmată încă din 1990 pe o suprafaţă mică de 20 ha, Guvernul României, sfătuit de specialiştii în drenat bani publici către buzunarele mafiei din politică, va emite o ordonanţă de ecologizare prin umectare cu apă din Dunăre a depozitului de deşeuri miniere, aparţinând SC Moldomin SA din Moldova Nouă.

Ordonanţa va fi emisă la presiunea Comisiei Europene care a declanşat de doi ani procedura de infringement împotriva României în legătură cu acest caz şi ameninţa Guvernul român cu amenzi mari şi blocarea fondurilor UE pe componenta de decontaminare a siturilor poluate istoric.

Conform informaţiilor care le deţinem prin ordonanţă vor fi alocaţi 1,7 milioane Euro pentru realizarea ecologizării adoptându-se o soluţie tehnică costisitoare ce presupune construirea unei infrastructurii de conducte şi aspersoare care, cel mai probabil, vor fi furate imediat dupa terminarea lucrarii, aşa cum s-a întâmplat cu infrastructura existentă în 2006, când această infrastructura a început să fie privatizată după încetarea activităţii SC MOLDOMIN SA. Pe de altă parte, pentru umectările eşuate se va da vina pe prognoza neconfirmată iar praful va continua să ajungă la Moldova Veche, Măceşti, Coronini precum şi la Veliko Gradište, Vinci, Požeženo în Serbia”, se arată într-un comunicat de presă al GEC Nera.

La un calcul simplu făcut de cei de către reprezentanţii ONG-ului orăviţean, dacă fiecare locuitor din zonă ar aduce şi ar aşeza pe suprafaţa iazului o bucată de covor vegetal de jumătate de metru pătrat, s-ar putea ecologiza durabil 3 iazuri cu suprafaţa acutuală a iazului Boşneag –extindere.

“Din nou praf românesc în ochii Comisiei Europene pe bani din bugetul de stat, adică pe banii noştri.

Solicităm Guvernului României şi Ministerului Mediului stoparea procesului de emitere a ordonaţiei şi reanalizarea soluţiei de ecologizare în cazul iazului Boşneag – extindere, se mai spune în comunicat.

Powered by Jasper Roberts - Blog