Romulus Vaile Ioan şi-a lansat, astăzi, la Librăria „Semn de carte” din Reşiţa, „ISTORIA UZINEI DE FIER Hunedoara, Eisenmarkt, Vajdahunyad”, editura Graph, 2015, volumele I şi II, Conform autorului, care a scris şi volumul „A doua epistolă către hunedoreni”, în 2007, aceste două volume sunt, în fapt, „A treia epistolă către hunedoreni”. Evenimentul a fost moderat de către directorul librăriei, Camelia Duca.
„Este lucrarea care doreşte să închidă cercul frământărilor mele, cerc legat de geneza, evoluţia şi decăderea acestei industrii în zona Hunedoara. Totodată, am vrut să clarific poziţia nerealistă a unora, cum că noi hunedorenii am fost buricul pământului. Hunedoara a fost ce a fost, cu importanţa ei pentru istoria fierului în Transilvania şi România, cu creşterea şi decăderea producţiei siderurgice, cu spiritul imprimat urbei, de oraş-uzină, în care s-au format caractere şi destine, cu latura socială importantă care a asigurat locuri de muncă pentru zeci de mii de locuitori ai arealului hunedorean, cu o istorie milenară pe care noi astăzi nu suntem în stare să o respectăm”, a afirmat Romulus Vasile Ioan, director general la combinatul siderurgic TMK Reşiţa..
Despre volume au vorbit profesorul Gheorghe Popovici, de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, istoricul Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, scriitorul Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic German din Reşiţa, criticul Ada D. Cruceanu. Vorbind despre pasiunile de scriitor şi de „recuperator” al valorilor trecutului pe care le dovedeşte Romulus Vasile Ioan, criticul Ada D. Cruceanu a spus că este convinsă de faptul că directorul combinatului siderurgic din Reşiţa va face tot ce-i stă în putinţă ca Furnalul nr. 2, un simbol al Reşiţei, singurul rămas în picioare, să fie salvat.
Ar mai fi de menţionat că Romulus Vasile Ioan, vorbind despre industria reşiţeană, a spus: „Vorbim despre istoria furnalelor, a cuptoarelor, a siderurgiei de la Reşiţa, dar, trebuie să recunoaştem că perla inustriei reşiţene a fost dintoteauna UCM Reşiţa”. O perlă a cărei strălucire este tot mai stinsă, am spune noi.
Reamintim că Romulus Vasile Ioan este autorul a altor şase volume despre istoria industrială a Hunedoarei, dar şi a Banatului, volume printre care se numără şi „Singur primtre bănăţeni”, un volum care a stârnit, cel puţin la Reşiţa, vii discuţii şi controverse la vremea apariţiei lui, în 2008.