Într-una dintre conferințele de presă, candidatul PNL în alegerile locale pentru Primăria Municipiului Reșița, Nelu Popa-Tăițelu, a prezentat lista datoriilor pe care primăria reșițeană le are la bănci, la furnizorii de servicii și chiar la persoane fizice. Cifrele vehiculate sunt de ordinal zecilor de milioane de euro, în condițiile în care Popa-Tăițelu ausține că gradul de îndatorare al municipalității trece de 38 de milioane de euro, în timp ce bugetul local este de 30 de milioane de euro.
Reacția administrației locale nu s-a lăsat mult așteptată. Într-un comunicat de presă semnat de viceprimarul cu atribuții de primar, Ioan Crina, se fac câteva precizări legate de afirmațiile lui Nelu Popa-Tăițelu.
„Situația prezentată de domnul Ioan Popa privind soldul creditelor nu corespunde realității, datele la care făcea referire reprezintă totalitatea creditelor angajate de Primăria Reșița din perioada 2006-2011.
Între timp, Primăria Municipiului Reșița și-a stins din obligații, soldul (restul de rambursat) la data de 31.01.2016 este de 115.243.046 lei,aproximativ 25.781.442 euro (la cursul de schimb al Băncii Naționale a României din 15.04.2016 - 1 leu = 4.47 euro).
Mai mult decât atât, după data de 31.01.2016 și până în prezent, Primăria Reșița a achitat încă 6.480.848 lei, însemnând 1.449.854 euro (la cursul de schimb al Băncii Naționale a României din 15.04.2016 - 1 leu=4.47 euro), care reprezintă rate la credite“, se arată în comunicat.
Potrivit aceluiași comunicat, Primăria Reșița este solvabilă, respectându-și toate angajamentele, chiar gradul de îndatorare fiind de 20,6%, și având posibilitatea de a contracta credite pentru accesarea de fonduri europene sau guvernamentale destinate dezvoltării municipiului Reșița.
„Pe viitor, recomandăm celor interesați să solicite Primăriei Reșița informații clare care vizează administrația publică locală pentru o documentare cât mai avizată.
Lansarea publică a unor informații eronate sau trunchiate ori a căror interpretare este deformată afectează imaginea municipiului Reșița și determină diminuarea gradului de atractivitate a orașului în raport cu investitorii“, se mai spune în comunicatul primăriei.