Pentru prima dată de când mă uit de pe margine la politică și la politicieni, simt în jurul meu o nemăsurată greață. La propriu, și nu la figurat. Și nu de la votca și whisky-ul în care își îneacă unii mitocăniile și frustrările, ci de la ceea ce am văzut și auzit în ultimele zile. Dacă de-a lungul anilor am încercat să nu iau în seamă toate mizeriile politicienilor locali, de data aceasta scârba e atât de mare, încât simt nevoia să mă dau după un pom și să vomit până la loc comanda, cum se spunea în armată.
O parte dintre acești politicieni s-au reunit ieri într-o ședință. Miștocari, șmecherași, bățoși, îngâmfați, agramați, gângavi, blazați, ilogici. Într-un cuvânt, consilieri județeni. E drept, nu toți, ci majoritatea. În aparență, s-au adunat la un loc pentru a hotărî să nu voteze, să-și plătească polițe, să-și arunce priviri tăioase și vorbe grele, să ridice mâna la comandă. În realitate, însă, am avut impresia că asist la un mare blat, mai ceva ca în fotbalul de pe vremea lui tata Jean Pădureanu. Că mulți dintre ei fuseseră sfătuiți de dinainte ce să facă și cum să facă, pentru ca totul să pară o dispută serioasă între două partide (PSD și PNL) rivale. Până când ne-am prins, ședința se terminase, iar protagoniștii s-au despărțit fără nicio urmă de regret pentru faptul că, începând de astăzi, Consiliul Județean Caraș-Severin rămâne fără conducere. S-au grăbit la casierie, să-și încaseze indemnizația, apoi la bufetul partidului.
Dumnezeule, cine a ajuns să ne conducă! Cine a ajuns să ne reprezinte în forul legislativ al județului. Cine a ajuns să voteze și să ia hotărâri, pentru ca nouă să ne meargă bine. Și cum să ne meargă bine, cât timp interesele de grup au fost mereu mai presus de cele ale omului de rând care își rupe mașina pe drumurile administrate de Consiliul județean? Mai nou, acești așa-ziși politicieni au deprins și arta compromisului. Ceva de genul: „Ia tu primarul ăsta, că pe ăla îl iau eu“. La fel și cu primăriile: una ție, una mie. Iar noi, ca naivi ce suntem, am crezut mereu că se dușmănesc de moarte. Pe dracu, ei nu mai știu ce să facă să-și păstreze intacte privilegiile de partid și sferele de influență la nivelul județului.
Dacă o fi să mergeți la urne în 5 iunie, să vă gândiți bine pe cine puneți ștampila pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Și, să nu uitați, votul este un drept constituțional, dar nu obligatoriu!