După scandalul de anul trecut, soldat cu trei condamnări, cu executarea pedepsei, iată că Universitatea „Eftimie Murgu“ se află din nou în centrul atenției. Potrivit unor documente oficiale, ar fi existat nereguli apărute la Departamentul de Învățământ la Distanță (DID), unde profesorii au fost plătiți fără să fi existat contracte de muncă. Este vorba de perioada 2012-2014. În perioada 2014-2015, conducerea universității s-a prevalat de o hotărâre a Senatului universității, care stabilea că anumite cadre universitare nu erau plătite cu ora, indiferent de departamentul din care făceau parte, din cauză că nu au existat bani în acest sens. Altfel spus, profesorii au predat la ore, doar că, în realitate, au făcut muncă voluntară.
Lucrurile ar fi rămas îngropate între hârtiile cu tot felul de situații de la UEMR, dacă unii profesori nu ar fi făcut plângere în instanță împotriva Universității „Eftimie Murgu“, în speranța că își vor recupera anumite drepturi salariale, pentru activitatea depusă în cadrul DID.
Așa s-a ajuns în situația ca instanța Tribunalului Caraș-Severin să ceară contractele individuale de muncă ale cadrelor didactice care au predat în acest Departament de Învățământ la Distanță. Și în loc de contracte, conducerea a universității a prezentat pontajele, deoarece contractele nu au existat.
Sesizat de unul dintre profesori despre situația de la UEMR, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin a confirmat că și pentru plata cu ora era nevoie de contracte individuale de muncă.
Cei de la Universitate susțin faptul că sunt respectate toate prevederile contractului individual de muncă şi că, de fapt, profesorii de la UEM ar avea contracte de muncă şi pentru plata cu ora, doar că acelea ar fi încheiate la nivel de Universitate şi nu pe fiecare departament ori facultate în parte. În schimb, ITM spune că nu se poate vorbi despre un astfel de contract încheiat pe Universitate, fiecare departament în parte sunt obligate să încheie astfel de acte adiționale pentru plata cu ora.
Actualul rector, Venera Manciu spune că nu știa nimic despre această situație, însă susține că din semestrul al doilea, perioadă care coincide cu începerea mandatului său, toți profesorii au actele în regulă.