Menu

Articol

Poezie în cer, la mănăstirea Călugăra

Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei” s-a încheiat, ieri, în spaţiul tainic şi spiritual oferit de Mănăstirea Călugăra, din munţii de lângă Oraviţa, unde poeţi din 18 ţări s-au adunat pentru un recital de poezie, susţinut în biserica mănăstirii, într-un ritual sacru dedicat cuvântului cu putere multă.

Mănăstirea Călugăra a fost zidită între anii 1860-1861, în locul în care, într-o peşteră ar fi locuit un pustnic. Conform mărturiilor credincioşilor locului, în acel spaţiu sfânt se auzeau cântări îngereşti, cu mult înainte de a se fi construit mănăstirea.

Mănăstirea Călugăra este un complex monahal, aşezat pe o platformă îngustă, tăiată în stâncă, la baza unei cascade, sub un perete vertical, numit stânca Rolului. Drumul spre mănăstire, aproximativ 18 kilometri pornind din Oraviţa, trece prin satele Ciclova Română şi Ciclova Montană, după care şerpuieşte într-un urcuş lin, prin păduri, până la câteva sute de metri de lăcaş, unde drumul urcă abrupt, în câteva serpentine strânse, imposibil de parcurs cu vehicule mari (autobuz, autocar) şi foarte greu de urcat cu maşina. „Este foarte bine aşa, ajung, aici, la Călugăra, numai cei care vor cu adevărat să se purifice în aerul sfânt al mănăstirii, mai aproape de cer şi de Dumnezeu”, ar fi spus unul dintre călugări.

Poeţii, participanţi al Festivalul Internaţional de Poezie, au fost întâmpinaţi de cei şase călugări din mănăstire, precum şi de către preotul Daniel Alic, consilier cultural la Episcopia Caransebeşului. De asemenea, pentru întâmpinarea poeţilor şi poeziei, un grup de copii de la centrele ortodoxe de tineret din Oraviţa şi Moniom au susţinut, în curtea mănăstirii, un concert de cântece sacre şi profane.

Înaintea recitalului de poezie, preotul Daniel Alic a prezentat istoricul lăcaşului şi a vorbit de puterile miraculoase ale Icoanei Maicii Domnului din biserică, icoană care vindecă de boli şi îndeplineşte dorinţele celor cu adevărat credincioşi. A urmat recitalul de poezie din biserica mănăstirii, traducerea poemelor fiind realizată de către Ella Iakab şi Liubiţa Raichici. „Sunt foarte emoţionată, nu am mai recitat niciodată într-o biserică. E ceva cu totul special”, a spus poeta Martha Asuncion Alonso, din Spania.

După recital, oaspeţii au fost ospătaţi cu bucate preparate în bucătăria mănăstirii. Apoi, au coborât de la mănăstire, pe picioare, aproximativ 2 kilometri, până în apropiere de Ciclova Montană. Încântaţi de atmosferă, de frumuseţea locului, imediat ce au ajuns într-un loc cu semnal, poeţii din toate zările au distribuit fotografii pe Facebook.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog