Problemele legate de evaluarea pagubelor pricinuite în Reșița de inundațiile de săptămâna trecută îl preocupă nespus pe subprefectul Sebastian Purec. Chiar mai mult decât și-ar imagina o persoană de rând a cărei concepție despre lume și viață e complet eronată și răutăcioasă când e să aprecieze munca slujbașilor statului. Altfel nu se explică de ce subprefectul nu are astâmpăr nici măcar seara când, prin definiție, această parte a zilei este dedicată familiei și odihnei.
Deci, la ora la care unii beau bere și mănâncă alune la o terasă ori stau la taclale cu amicii pe banca de lângă fântîna din centru civic, despre recoltele din acest an de grâu, secară și porumb ori despre consumul de roșii, castraveți și gogonele pe cap de locuitori, subprefectul Purec se contrează cu ziariștii. Și nu într-o conferință de presă sau la o emisiune televizată, ci pe Facebook. Da, ați citit bine, pe un site de socializare în care rișiti să te bage unul nervos și cu capsa pusă într-un loc strâmt, umed și întunecos, ca să te înveți minte pentru altădată.
Asta făcea aseară, subprefectul nostru. Își dădea cu părerea și se tragea de șireturi cu ziariștii pe marginea unei discuții pe care singur a provocat-o, după ce a citit un articol despre inundații. Și a facut-o cu sârg și cu atitudinea unui slujbaș care apără interesele guvernului, că de asta e angajat acolo, și nu pe cele ale Reșiței, de parcă nu ar ar locui aici. A pozat în subprefectul imparțial, lăsând să se înțeleagă că funcționarii prefecturii, specialiști în evaluări de pagube pricinuite de ape, sunt peste cei ai primăriei. Și chiar dacă nu ar fi, tot la mâna prefecturii ar ajunge informările primăriei, întrucât acestea nu au nicio valoare în momentul în care întocmesc rapoartele pentru guvern în vederea stabilirii despăgubirilor. Sunt estimative și deci, te poți șterge undeva cu ele.
Nu știu dacă Sebastian Purec a fost pe teren să vadă efectul acestor inundații. Să vorbească cu agenții economici afectați, cu țerovenii care înjură primăria, și nu pe altcineva. Eu am fost, împreună cu cei doi colegi cu care se contra aseară și în fața cărora își umfla mușchii. Am văzut asfaltul spălat de puhoaiele unui pârâu, drumul care arată ca după bombardament, dar mai ales arborii crescuți în albia pârâului, pe care nimeni nu a curățat-o de cel puțin 20 de ani. Din cauza acestor arbori s-au produs inundațiile de care vorbim. Nu mă leg de evaluările specialiștilor, pentru că nu mă pricep, dar nici nu sunt de acord cu o astfel de abordare heirupistă, pentru că de arborii aceia crescuți în albia pârâului nu e vinovat nici Nelu-Tăițelu, și nici șeful de la Serviciul de situații de urgență din primărie. De vină sunt instituțiile subordonate guvernului care nu și-au făcut datoria, iar acum când îi ceri despăgubiri, reprezentantul guvernului se contrează pe Facebook cu ziariștii.
Dacă subprefectul nu s-a dus în locurile calamitate, măcar din curiozitatea, atunci, funcționarii din comisia care taie și spânzură au perfectă dreptate: de la etajul I al Prefecturii, unde se află cabinetul acestuia, se vede, cel mult, Nera Center și o parte din Piața 1 Decembrie 1918. Nimic mai mult. Ba, mint, și o parte din Dealul Golului care, din fericire, nu a luat-o la vale, pentru a declanșa noi dispute pe pagina de Facebook a lui Sebastian Purec. La urma-urmei, cu ce să-și umple timpul și un subprefect care așteaptă să vadă dincotro bate vântul după alegerile parlamentare?