Menu

Articol

Primarul Popa, despre despăgubirile de la Guvern: „Bătaie de joc, că altceva nu pot spune“ (UPDATE)

În ultimele două luni, locuitorii din unele zone ale județului s-au confruntat cu situații deosebite datorate ploilor abundente care au provocat inundații și, implicit, pagube materiale importante. Doar la sfârșitul lunii iunie au fost inundate 800 de case, sute de grădini, iar peste 400 de oameni au fost evacuați din calea puhoaielor. Au existat situații în care oamenii au pierdut toată asgoniseala de o viață, singura lor nădejde fiind pusă în ajutoarele bănești de la Guvernul Cioloș, pentru refacerea caselor distruse.

Cu aceeași speranță, autoritățile publice locale au făcut inventarul pagubelor, au evaluat necesarul pentru refacerea infrastructurii rutiere distrusă de apă și au tras linia. Numai la Reșița, la o primă strigare, specialiștii din primărie au evoluat pagubele la 4 milioane de lei. Comisiile mixte din 49 de instituții (!) nu au fost de acord cu această sumă, apreciind că pagubele nu depăsesc 400.000 de lei. În baza raportului comisiilor, urma ca în zilele următoare guvernul să fie informat despre situația de la Reșița și din Caraș-Severin.

Dar până când să se fi întâmplat acest lucru, miercuri, 6 iulie, Guvernul a aprobat alocarea a 201,423 milioane lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a instrastructurii locale afectate de precipitațiile din perioada mai-iunie 2016. De unde tragem concluzia că evaluările întocmite de unii saude alții nu au servit la nimic, Guvernul neavând nici răbdarea să le primească și nici să se uite peste ele.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului României: „Sumele se alocă, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale din 26 de județe: Alba – 0,136 milioane lei, Bacău – 12,19 milioane lei, Bihor – 1,98 milioane lei, Bistrița-Năsăud – 6,85 milioane lei,  Botoșani – 4 milioane lei, Brașov – 4,03 milioane lei, Buzău – 10,3 milioane lei, Caraș-Severin – 0,793 milioane lei, Cluj – 6,75 milioane lei, Constanța – 0,128 milioane lei, Dâmbovița – 2,15 milioane lei, Dolj – 0,642 milioane lei, Galați – 0,205 milioane lei, Gorj – 9,58 milioane lei, Harghita – 10,66 milioane lei, Hunedoara – 18,49 milioane lei, Mehedinți – 1,96 milioane lei, Neamț – 11,03 milioane lei, Olt – 0,059 milioane lei, Prahova – 8,93 milioane lei, Sălaj – 1,03 milioane lei, Sibiu – 3,15 milioane lei, Suceava – 29,69 milioane lei, Vaslui – 3,37 milioane lei, Vâlcea – 39 milioane lei și Vrancea – 14,37 milioane lei“.

Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de către autoritățile administrației publice locale, Inspectoratele pentru Situații de urgență și de către Instituțiile Prefectului din județele afectate, după cum se arată în comunicatul de presă al Guvernului Cioloș.

La aflarea veștii, primarul Reșiței, Ioan Popa, a reacționat pe măsură: „Bătaie de joc, că altceva nu pot spune. Nu vreau să fiu malițios, dar cred că toată țara a văzut că în luna iunie Caraș-Severin a fost lovit de inundații și cu toate acestea, alte județe, despre care nu am auzit să fi avut probleme de natura celor cu care noi ne-am confruntat au primit sume mari de bani de la Guvern, din Fondul de intervenție. Sincer, nu înțeleg, sunt diferențe ca de la cer la pământ între sumele alocate unor județe, precum Bacău, Suceava și Neamț și cele alocate Caraș-Severinului“.

UPDATE, ora 8 =================

Prefectul județului, Florența Albu, spune că suma se referă la pagubele constatate până în data de 25 iunie, iar acum se lucrează la cele din 28-30 iunie. „Săptămâna viitoare vom elabora un proiect de Hotărâre de Guvern pentru acestea, ce urmează a fi aprobat ulterior“, ne-a mărturisit Florența Albu.

Powered by Jasper Roberts - Blog