Menu

Articol

Să întâlneşti iubirea, sâmbătă seara, la Gărâna! Nimic nu e imposibil! (VIDEO)

Concertele de aseară din Poiana Lupului au adus pe butucii din „ţarcul cu muzică” peste 3000 de spectatori, aceasta doar la o singură privire, pentru că, altfel, s-au perindat mult mai mulţi. Unii vin consumă o piesă muzicală, două-trei, un porumb fiert, un gulaş, o pită cu untură, o lansare de carte, apoi pleacă prin margine de codru verde, pe la Trei Ape, sus la Gărâna sau la Brebu Nou, beau cafele tari, beri reci, vinuri seci etc. şi povestesc despre serile trecute, despre ediţiile trecute sau despre cum au fost colegi de bancă sau de liceu, facultate, armată, de muncă, de suferinţă, cu vreunul din muzicieni, din organizatori sau dintre spectatori. Pentru că este imposibil să mergi la Gărâna şi să nu-ţi întâlneşti în Poiana Lupului ori prin împrejurimi vreo fostă iubită/iubit, vreun fost sau actual dascăl ori elev, după caz.

E multă vânzoleală la Gărâna în perioada festivalului şi, aseară, a fost o zi plină cu evenimente, cu spectatori. Dar sunt, slavă Domnului(!), şi spectatori din aceia cuminţi, care prind câte un loc bun pe un butuc care li se pare mai moale, mai prietenos, şi amorţesc pe el de după amiază până după miezul nopţii. Bine că ieri a fost o zi splendidă, căldură la peste 25 de grade în timpul zilei şi nici noaptea n-a fost chiar frig, numai răcoare, undeva la peste 12 grade celsius.

Concertele de aseară au început mai târziu, pe motiv că trupa francezilor de la Louis Sclavis Trio a întârziat în aeroportul din München, unde a fost o alertă de atac terorist. Aşa ne-au spus organizatorii. Bag seama că atacul nu s-a confirmat, căci nu apare pe Google, destul că spaima de terorişti ne provoacă, şi ea, deranj, e drept că mai mic decât teroriştii înşişi. Aşadar, concertele au întârziat, dar, pentru a ocupa prima parte a programului, s-au făcut lansări de carte şi, în fundul curţii, trupa timişoreană „Auăleu” a prezentat spectacolul Circus Mundi, un fel de teatru-circ, popular şi de râs.

Înainte de a se încheia Circus Mundi, spectatorii au fost întorşi cu faţa spre scena din curte, pentru că au apărut norvegienii din trupa Food. Doi membrii în trupă, unul la percuţie, altul la saxofon, dar, prin preajmă aveau şi sintetizatoare muzicale, din butoanele cărora scoteau linişti şi nelinişti, stări meditative complexe, mai înalte, mai late sau mai adânci, dar, mai mult, rotunde şi ample. Aplauze meritate. După norvegieni, ai venit americanii de la Kurt Rosenwinkel Trio, cu jazz psihedelic, cu un ritm egal, dar vioi, nu te adoarme, nu te lasă, te poartă că un râu de deal, parcă în curgere inversă, tot mai sus spre munte. Dacă n-ai nervi să-i asculţi (din vina ta, desigur), poţi vorbi liniştit cu vecinul de butuc. La final, pe întuneric, au venit franţujii întârziaţi, trupa Louis Scalvis Trio, cu liderul trupei, Louis Scalvis, la clarinet şi saxofon, cu Vincent Courtois la violoncel şi Dominique Pifarély la vioară. Virtuozi, inventivi, cu ruperi de ritm, cu improvizaţii şi cu influenţe de te miri din ce folclor, indian sau est-vest-nord-sud-european, cu plăcerea jocului rafinat. Aplauze, aplauze şi ovaţii!

Dar, seara nu s-a încheiat, organizatorii au adus în Poiana Lupului filmul „Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, distins cu premiul pentru regie, anul acesta, la Cannes. Filmul a început pe la ora unu, noaptea, iar cei mai rezistenţi au stat şi bine au făcut, pentru că e un film care nu te lasă să dormi când îl vezi, dar îţi strică somnul şi pentru nopţile următoare, potopit de nelinişti, întrebări şi vinovăţii, din care, ca cetăţean trăitor în România, simţi că faci parte. Uimitor e că filmul a stârnit emoţii vii şi în suflete neromâneşti, cum ar fi juriul de la Cannes, ceea ce înseamnă, aşa este, fraţi suntem, în prostie, vinovăţie, bune intenţii criminale, ambiţii şi... corupţie.

Să mai spunem că a fost concert, şi ieri după amiază, pe scena hanului „La răscurce”, a fost concert şi la vernisajul expoziţiei patronate de Lili Ochsenfeld, în Arthouse Wolfberg-Gărâna, a fost şi la biserica catolică din Gărâna, unde au au susţinut un concert vocal-instrumental: Iasmina Dalea (Reșița) - soprană de coloratură, Dorina Laza (Reșița) – soprană, Cristian Roșoagă (Reșița) – pian, Oana Bădescu (Sibiu) – flaut, Remus Ailenei (Iași) - fagot, Eduard Gentile Ailenei (Reșița) - contrabas, Lucia Ghilea (Reșița) - pian, cu lucrari semnate: Stradella, Bozza,  Bottesini, Schubert, Vivaldi, Bach. Invitat special al evenimentului a fost compozitorul şi dirijorul Sabin Pautza.

Powered by Jasper Roberts - Blog