Preşedintele Federaţiei Române de Pescuit Sportiv, Ştefan Popescu, împreună cu secretarul general al Federaţiei, Aurel Muntoiu, au vizitat, astăzi, Reşiţa şi judeţul Caraş-Severin, pentru a evalua situaţia asociaţiilor sportive de pescuit şi a-şi promova proiectele. Cu acest prilej, şefii Federaţiei, împreună cu directorul Asociaţiei de Pescuit Sportiv Caraş-Severin, Mihai Orbulescu, au susţinut o conferinţă de presă. La conferinţă au fost prezenţi şi preşedinţii celor patru cluburi de pescuit sportiv din Caraş-Severin, Clubul Sportiv APS Caraş, Clubul Sportiv Dunărea, Clubul Sportiv Nera şi Clubul Sportiv Bârzava.
Conform federaţiei, AJVPS-urile sunt ilegale!
Mesajul preşedinteului Federaţiei Române de Pescuit Sportiv, Ştefan Popescu, a fost ferm şi fără echivoc: asociaţiile de vânătoare şi pescuit funcţionează în afara legii, numai din inerţie şi din faptul că pescarii nu cunosc legile. Conform legii, pescuitul sportiv este... sportiv şi este reglementat de legile sportului, iar sportul nu poate fi îngrădit de o cotizaţie. Însă, vechile asociaţii de tip AJVPS funcţionează ilegal în continuare, din cauză că legile nu se aplică sau, poate, şi din cauză că legile privind sportul sunt stufoase şi, în unele situaţii se bat cap în cap. AJVPS-urile sunt ilegale şi pentru faptul că vânătoarea este considerată, prin lege, o activitate economică, în timp ce pescuitul sportiv este sport. Ele trebuie separate, afirmă Ştefan Popescu.
Competiţie internaţională de pescuit la Moldova Nouă
Reprezentanţii federaţiei au venit în Caraş-Severin pentru a promova, în principal, trei proiecte: organizarea, anul viitor, la Moldova Nouă, a Concursului Internaţional de Pescuit „Cupa Dunării”, cu participarea tuturor ţărilor din bazinul Dunării, apoi, amenajarea a două baze sportive, având şi componentă de pescuit sportiv, la Dalboşeţ şi la Moniom.
Fostul primar al Reşiţei a cerut şpagă mascată ca să fie de acord cu baza sportivă de la Moniom!
Pentru baza de pescuit sportiv de la Dalboşeţ, Federaţia este dispusă să investească 2,6 milioane de euro, iar la Moniom, 1,8 milioane de euro. Primăriile trebuie să pună la dispoziţie, în asociere, doar terenurile. Cu privire la terenul de la Moniom, peşedintele Asociaţiei de Pescuit Sportiv Caraş-Severin, Mihai Orbulescu, a afirmat că nu s-a realizat asocierea cu Primăria Reşiţa din cauză că fostul primar a solicitat o sponsorizare de un miliard de lei vechi (100.000 de lei). Din cauză că fostul primar nu a primit sponsorizarea pe care o aştepta, nu a mai sprijinit realizarea bazei sportive.
„În momentul în care ni s-a atribuit terenul, lucrările deja pot demara. Aşa cum pot demara şi lucrările de la Dalboşeţ. La Dalboşeţ mai urmează să facem contractul. La Moniom este o bază de agrement extraordinară. Noi, acolo, am băgat deja o căruţă de bani. Acolo sunt băgaţi deja peste 26.000 de euro, pe care îi dovedim cu hârtii. Avem contract cu ANIF-ul, ei au lucrat, instituţie de stat. Dar, fostului primar îi trebuiau un miliard de lei sponsorizare. Trebuia să ajungă nişte bani de sponsorizare,... care nu au ajuns. Că eu nu dau sponsorizări decât oamenilor necăjiţi, nu primăriilor! Şi de acolo s-a oprit!”, a declarat Mihai Orbulescu.
Conducerea federaţiei, împreună cu Mihai Orbulescu speră să aibă mai multă înţelegere din partea noului primar al Reşiţei, Ioan Popa.