Menu

Articol

Copii bătuți de soartă și de abuzurile educatorilor din DGASPC

Continuăm să prezentăm concluzile controalelor efectuate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin (AJPIS) la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin (DGASPC), instituție condusă de Ana Vasile. Dacă până acum am arătat cum erau tratați copiii din centrele de plasament ale DGASPC (alimente achiziționate la prețuri mai mari decât cele de pe piață, hrană insuficientă și nesănătoasă, îmbrăcăminte și încălțăminte neadecvate pentru vârsta lor) de data aceasta prezentăm câteva dintre abuzurile săvârșite de angajații instituției.

Abuzuri de competența anchetatorilor!

În urma unui articol apărut în ziarul Argument, în toamna anului trecut, AJPIS s-a autosesizat cu privire la faptul că șeful unui centru de plasament de tip familial, Florin Ștefu, era acuzat de comportament violent față de copiii instituționalizați și de tentativă de abuz față de una (sau mai multe) fete aflate în grija sa și a DGASPC.

Inspectorii AJPIS au confirmat cele sesizate în Argument, și au constatat că Florin Ștefu a încălcat în repetate rânduri prevederile legale privind protecția și promovarea dreptului copilului, precum și art. 197 din Noul cod penal, privind relele tratamente aplicate minorului. Concluzia inspectorilor a fost una fără echivoc: „Datorită conflictelor dintre minorul Grapă V. și șeful de centru, copilul nu se mai simte în siguranță în Complexul de servicii sociale „Raisa Reșița“.

Situața fiind una deosebit de gravă, s-a hotărât să se sesizeze organele de urmărire penală, pentru a se stabili dacă Florin Ștefu se face vinovat de rele tratamente aplicate minorului. Până la urmă, Ștefu a demisionat.

Copii lăsați „să sufere ca un câine“

Un alt abuz a fost sesizat la începutul acestui an. Minora Mihaela Viașu a fost mutată de la modulul „Apartamente“ din cadrul Centrului de Servicii Sociale Reșița, la Centrul de Plasament „Casa noastră“ Zăgujeni, fără respectarea procedurilor legale, în condițiile în care nu s-a anunțat Colegiul Economic al Banatului Montan din Reșița, unde era elevă, și fără să se identifice o unitate de învățământ din Caransebeș unde eleva să-și fi continuat studiile. Adolescenta era elevă în clasa a IX-a, nu crease probleme la școală, după spusele dirigintei și profesorilor, nu avea absențe nemotivate, iar situația școlară era bună, beneficiind de bursă de studii în valoare de 200 de lei/lună. Cei care au luat o astfel de măsură abuzivă, nu au ținut seama de faptul că, sfârșitul lunii ianuarie, eleva urma să plece, cu școala, la un schimb de experiență în Anglia. Oameni fără inimă, pe care nu ar trebui să-i întîlnim în astfel de instituții. Cât timp s-a aflat la Zăgujeni, minora nu a urmat cursurile școlii, deoarece nimeni nu s-a sinchisit să o transfere la altă școală.

Într-o altă sesizare, copiii  se plângeau de relele tratamente la care erau supuși de către șefi. Ei au reclamant faptul că nu erau duși la stomatolog când aveau dureri și erau lăsați „să sufere ca un câine“ zile întregi, neexistând un contract cu un medic stomatolog. S-a dat exemplu unei minore care, deși avea dureri cumplite, părinții sociali au trimis-o la șefa de centru să-i rezolve situația, în loc să anunțe persoanele responsabile cu sănătatea copiilor.

Înjurărături ca la ușa cortului

Au existat și situații în care copiii erau puși să inventeze tot felul de povești, pentru ca unii colegi să fie pedepsiți fără să fie vinovați. În acest sens inspectorii au consemnat mărturisirea unei fetițe de 9 ani sfătuită de un părinte social să pună sandviciuri în patul Mihaelei Viașu, pentru ca aceasta să fie pedepsită. Un comportament josnic al celor care sunt puși să vegheze la educația unor copii în căutarea dragostei părintești.

Alte sesizări au vizat faptul că șefa de centru, S.D., îi controla pe copii pe timpul nopții, bătînd în ușile apartamentelor în care aceștia locuiau, trezind vecinii și speriind copii. Acești erau înjurați de părinți sociali de „dumnezei și cristoși“, iar unul dintre acești părinți, cu ghilimelele de rigoare, nu-i scotea din „nesimțiți“ „proști“ și „handicapați“.

Minore gravide și cu iubit din afara centrului

În fine, în urmă cu o lună, AJIPS a fost sesizată despre faptul că o minoră a ajuns la spital pentru o întrerupere de sarcină. Așa a și fost. Din verificări, a rezultat că fata, cu „tuburări instrumentale, sindrom cefaleic  și tulburări de învățare“, solicitase încuviințarea căsătoriei cu un băiat din afara centrului. Până la urmă a fost dusă la medic și i s-a întrerupt sarcina. Pentru a nu se ajunge aici, șefii și responsabilii din DGASPC ar fi trebuit să-i fi oferit sfaturi și cunoștințe pentru a nu rămâne însărcinată. Dar cine să le fi făcut fetelor educația necesară: șefii de centru și părinții sociali care îi înjurau pe copii, îi pedepseau pe nedrept și abuzau de puterea pe care o aveau? Sau Ana Vasile sub ochii căreia se întâmplau toate aceste fapte consemnate de AJIPS?

După atâția ani de amorțeală, ar fi cazul ca, în sfârșit, conducerea Consiliului județean să ia măsurile ce se impun într-o instituție în care copiii instituționalizați sunt umiliți și batjocoriți de cei care ar trebui să aibă grijă de ei.

Powered by Jasper Roberts - Blog