Numeroasele nereguli constatate de inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecția Socială în urma controalelor efectuate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin (DGASPC) și prezentate în ziarul Argument au făcut ca directorul instituției, Ana Vasile, să reacționeze imediat, acuzându-ne de lipsă de deontologie pe considerentul că am prezentat faptele scoase din context. Atunci, spuneam că inspectorii AJPIS au întâlnit situații în care produsele de bază – ulei, zahăr, făină albă – erau achiziționate la prețuri cu mult mai mari decât cele de pe piață, că hrana copiilor era proastă și puțină, că lipseau sau erau insuficiente produsele ce țin de igiena copiilor.
La tot ce-am scris, directorul Ana Vasile a trimis un drept la replică, iar comentariile de la cititori care susțineau că au crescut în astfel de centre, nu făceau decât să arate cât de bun manager este aceasta și cât de mult își dă silința pentru bunul mers al instituției.
Iată că, de curând, am intrat în posesia unei „note de control“, întocmită de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, redactată în luna iunie 2016, în urma verificărilor ce au avut loc la Centrul „Nera“, din Oravița, condus de sociologul Radu Baciu. Nota respectivă nu diferă mult de constatările AJPIS Caraș-Severin, dovadă că la DGASPC Caraș-Severin peste tot neregulile sunt aceleași.
Centrul funcționează în cadrul DGASPC Caraș-Severin și este format din două căsuțe de tip familial pentru copiii cu dizabilități, cu 24 de locuri, două locuințe protejate pentru tineri și adulți cu dizabilități, cu 20 de locuri, și un centru de recuperare și reabilitare pentru aceeași categorie de copii, cu o capacitate de 60 de locuri.
Din capul locului trebuie spus că inspectorii din minister s-au îngrozit de ceea ce au găsit la Oravița, de modul în care erau tratați copiii bolnavi, de condițiile în care sunt nevoiți să locuiască. De exemplu, accesul în locuințele protejate se poate face și cu fotoliile rulante, numai că existau dificultăți la deschiderea ușii. Sau, o altă cale de acces este situată la o înălțime de 1,5 m, fără a fi protejată cu elemente de siguranță.
Găzduirea în cele două case de tip familial se face în dormitoare dotate cu mobilier deteriorat. „Am identificat situații în care paturile erau improvizate, fiind așezate saltele pe un cadru de lemn... În majoritatea încăperilor din cadrul caselor de tip familial, pereții erau murdari, spațiile igienico-sanitare nu sunt funcționale în totalitate, în una dintre case fiind depozitate diferite obiecte într-una dintre băi, iar cele care erau utilizate aveau elemente ale instalațiilor lipsă (ex. pară, duș, furtun). Există situații în care pentru asigurarea intimității beneficiarilor, în locul ușilor de la WC-uri sunt utilizate perdele pentru baie. Din toalete lipseau, în mare măsură produsele igienico-sanitare“, au consemnat inspectorii.
Și în privința hranei au fost întâlnite nereguli. Au lipsit legumele proaspete de sezon, o cutie de smântână avea termenul de garanție expirat.
Toate aceste aspecte ar fi trebuit să le cunoască și directorul Ana Vasile, în realitate lucrurile nu au stat așa. În mare, sunt aceleași probleme întâlnite și la alte centre din subordinea DGASPC și despre care am scris.
Vom reveni cu alte concluzii cutremurătoare ale inspectorilor privind asistența medicală pe care o primesc copiii cu dizabilități în Centrul Nera, aceștia fiind „îndopați“ cu medicamente expirate, iar imobilizarea copiilor bolnavi psihic se făcea fără avizul medicilor de specialitate.