Menu

Articol

O expoziţie „caldă”, la AGORA, în Reşiţa: pictură de Victoria Ileana Dragomirescu

La Galeria „Agora” din Reşiţa, aseară, a fost vernisată expoziţia de pictură cu titlul „Amintiri” a artistului plastic Victoria Ileana Dragomirescu, din Bucureşti. Îi spunem expoziţie de pictură, la modul generic, deşi, specialiştii îi spun „expoziţie de grafică de şevalet”, având în vedere că lucrările sunt realizate în tempera, guaşă şi cerapastel, tehnica ce utilizează aceste materiale fiind trecută la categoria „grafică”.

În deschidere a vorbit pictorul Ion Bobeică, preşedintele Filialei Reşiţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România, gazda evenimentului. Ion Bobeică a precizat că Galeria „Agora” este singura galerie a artiştilor profesionişti din Reşiţa şi a subliniat faptul că nu are sprijinul administraţiei locale şi judeţene. Mai mult, niciun reprezentant al autorităţilor locale nu a trecut, în ultimii ani, prin această galerie. Apoi, Ion Bobeică a prezentat-o pe Victoria Ileana Dragomirescu, profesoară de arte plastice la Liceul de Artă „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, care a venit să expună la Reşiţa ca urmare a invitaţiei sculptorului reşiţean Ioan Prodan, acesta fiind, în urmă cu 40 de ani, coleg de şcoală la acelaşi Liceu „Nicolae Tonitza”. Bobeică a prezentat bogata activitate plastică a artistei, care a deschis zeci de expoziţii în Bucureşti şi în ţară, participând la ai multe expoziţii de grup în străinătate şi la zeci de colonii de creaţie.

Despre lucrările prezente pe simezele Galeriei „Agora” a vorbit criticul de artă Ada D. Cruceanu.

„Acestor interioare, relativ calme, relativ domestice, situate, în general, pe centrul lucrărilor, li se suprapun imagini exterioare distorsionate. În momentul în care plasticianul îmi propune pentru interiorul pe care l-a realizat oarecum comun, ca să spun aşa, cu linişte, cu calm, cu o viziune „cuminte” asupra lucrurilor, eu trebuie să gândesc că, de fapt, acest palimpsest* şi pe laterale poate fi unul semnificativ şi pentru tehnica folosită, dar, mai ales pentru viziunea artistului asupra unei lumi care din afară ne provoacă, privită dinlăuntru poate să-şi găsească şi ea o oarecare linişte, pentru că într-o lucrare ce reprezintă marea, exteriorul acesta se calmează şi îşi recapătă linia clasică, aproape, o linie calmă, semn că dinlăuntru spre înafară ar axista posibilitatea ca noi să stăpânim lumea”, a spus, printre altele, Ada D. Cruceanu.

Despre lucrări a vorbit şi criticul Adrian Stepan:

„Intrând în această expoziţie, prima impresie a fost că este cald! Căldura vine de la lucrări, din ceva fermecat care stă în penelul artistei Dragomirescu. Fiecare lucrare, luată în parte, te face să te simţi aproape de ea. Între lucrări, te simţi acasă. Este o linişte pe care ţi-o dă o măiastră luminare a culorilor”.

Cuvinte de apreciere despre Victoria Ileana Dragomirescu au spus şi sculptorul Ioan Prodan, precum şi Viorel Nicolau, un alt fost coleg de liceul de artă al artistei, venit de la Bucureşti să asiste la vernisaj.

*palimpsest - pergament sau papirus de pe care s-a şters sau s-a ras scrierea iniţială pentru a se putea utiliza din nou şi pe care se mai văd urmele vechiului text.

Powered by Jasper Roberts - Blog