Menu

Articol

Cu capra la... New York

La începutul anilor ’90, ajunsesem vestiţi în Europa cu „alba-neagra“. Marile orașe din Germania, Franța și Anglia erau pline cu echipe de balaoacheși instruite în cel mai mic amănunt pentru a le arăta localnicilor cum puteau fi furați pe față și, pe deasupra, având acceptul lor. Cu timpul, metoda de păcălire a naivilor (slavă domnului pentru șmecherașii de tot felul, fraierii există pe toate drumurile) a evoluat, ținând pasul cu tehnologia, inventivitatea celor fără mamă și fără tată (lipsiți de scrupule, altfel spus) fiind fără margini. Amintesc doar metoda „accidentul“, ca să înțelegem că unii dintre noi nu vor învăța niciodată din pățaniile altora.

Afară, în Europa, dar chiar și în America lui Trump, românii știu să facă bani și pe cale cinstită. Acum, de Crăciun, au scos capra de la naftalină (mai devreme decât ar fi trebuit) și au plimbat-o prin în fața unui vestit magazin din New York. Pe acolo a trecut un celebru raper american care, după ce s-a minunat văzând căprița jucând de mama focului pe acorduri de muzică țigănească, a postat filmulețul și în câteva ore balaoacheșul din Carpați a strâns peste 1,6 milioane de vizualizări, devenind vedetă universală. Dacă Pralea ar fi ieșit cu capra pe străzile Bucureștiului, cu siguranță că l-ar fi înjurat trecătorii și șoferii grăbiți, l-ar fi umflat gaborii și i-ar fi tras o amendă usturătoate căci, deh, cum să faci așa ceva într-o capitală europeană? Pe când la New York e altceva. În primul rând că New York nu e capitală așa cum e București. Apoi, nu e în Europa, ci în America (e o mare diferență, nu?) iar în al treilea rând, pentru americani dansul caprei poate fi încadrat în capitolul ce ține de cultura străzii. Nimeni nu are treabă cu tine dacă te exprimi artistic, atragi priviri și smulgi câteva aplauze. Nu e ca la noi, cu poliția locală în dispozitiv, la vânat de trupe de acest gen care nu au autorizație de colindători, eliberată de primărie.  

Și mai e ceva, pe când noi ne-am săturat (ceea ce e rău) de toate aceste obiceiuri, străinii abia le descoperă (ceea ce este bine), iar dacă știu să le și aprecieze, rețeta succesului e ca și asigurată!

Powered by Jasper Roberts - Blog