Menu

Articol

Lansare de carte - Matei Vişniec, la Reşiţa: „Sunt un autor fericit!”

Matei Vişniec şi-a lansat, ieri, la Reşiţa, romanul „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă”, editura Cartea Românească, Bucureşti, 2016, şi şi-a prezentat alte câteva volume publicate în România. Evenimentul a avut loc la Casa Municipală din Reşiţa, în prezenţa a peste o sută de iubitori de literatură şi teatru. Reamintim că scriitorul Matei Vişniec, unul dintre dramaturgii importanţi din Europa, şi din lume, a venit de la Paris pentru a asista la ediţia a 3-a, a Festivalului Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” de la Reşiţa şi pentru a-şi lansa, în cadrul festivalului, cel mai recent roman al său, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă”.

După cuvântul de deschidere, rostit de organizatorul festivalului, directorul artistic al Teatrului de Vest Reşiţa, Dan Mirea, Matei Vişniec a vorbit despre bucuria mereu proaspătă de a revedea România şi despre faptul că „întoarcerea în România este din ce în ce mai interesantă”!

„Sunt un autor fericit!”

„Sunt un autor printre cei care ar putea să se declare fericiţi! Dacă nu aţi văzut oameni care să îndrăznească să spună că e fericit, uitaţi-vă la mine. Eu sunt un autor care şi-a văzut aproape toate piesele jucate în multe ţări, în multe limbi, în multe oraşe şi am sentimentul că merita să-mi dedic viaţa scrisului, cuvântului, literaturii. (...) Acum, la Reşiţa, am avut această imensă bucurie să văd un spectacol (n.n. - „Migraaaaanţi”, regia Ovidiu Caiţa), care m-a emoţionat, mi-a plăcut, m-a tulburat. Eu, când văd un spectacol, văd şi spectacolul publiclui care reacţionează. Şi am simţit că în acea seară era acolo un public deschis, care vibra, care era interesat de cuvintele mele, de mesajul meu, de ceea ce se întâmpla în acest loc magic, care este Teatrul de Vest. Deci, eu trebuie să vă mulţumesc vouă că mă ţineţi, de fapt, în viaţă, actorii, regizorii, directorii de teatru şi publicul care vine la teatru şi citeşte teatru”, a spus Matei Vişniec.  

Apoi, Matei Vişniec a vorbit despre faptul că unul din cele mai importante produse pe care le poate exporta România este cultura. Şi nu avem de ce să nu-l credem, din moment ce lui Vişniec i-a reuşit acest „export” din plin, fiind, în prezent, cel mai jucat dramaturg român contemporan, posibil să fie chiar cel mai jucat dramaturg european al ultimilor ani, piesele sale fiind prezentate pe scene din multe ţări europene, pe scene din America, Japonia, din Africa!

Desigur, Vişniec a vorbit şi despre romanul său, "Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă”, care cuprinde în paginile sale experienţe trăita în timpul Festivalului de Teatru de la Avignon. În paginile cărţii sunt şi câteva definiţii ale teatrului, dintre care amintim: „Teatrul începe să aibă sens, atunci când cineva te elagă la ochi, dar, legătura cu care te leagă are ochi!”

Criticul Gheorghe Jurma a prezentat, succint, opera lui Matei Vişniec, şi a vorbit mai pe larg despre câteva dintre romanele sale, apărute la editura Polirom: „Negustorul de începuturi de roman”, „Sindromul de panică în oraşul luminilor”, „Dezordine preventivă”.

La final, Matei Vişniec a dialogat cu publicul şi a acordat autografe pe volumele care s-au epuizat rapid.

Powered by Jasper Roberts - Blog