Menu

Articol

Romeo Dumitrescu a redeschis „Salonul artelor şi ştiinţelor” cu o avalanşă

Medicul Romeo Dumitrescu a redeschis, seara trecută, la Reşiţa, „Salonul artelor şi ştiinţelor”, o manifestare originală în peisajul cultural bănăţean, având în vedere că este vorba despre serate muzicale, literare, artistice şi ştiinţifice, organizate de amfitrion chiar în salonul de oaspeţi al casei sale. Salonul este o încăpere amenajată special pentru astfel de „agape”, aşa cum le-a denumit gazda, fiindcă agapele erau mese frăţeşti la vechii creştini. Termenul „agape” vine din limba greacă şi înseamnă dragoste, iubire, iar în opinia doctorului Dumitrescu artele şi ştiinţele sunt unite de religia creştină. Chiar şi oamenii. Ar mai fi de menţionat că medicul Romeo Dumitrescu îşi organizează seratele cu rigurozitate de chirurg, lăsând, însă, prin discurs şi atitdine, şi acea parte de relaxare care îi face pe invitaţi să se simtă bine.

Serata de ieri a cuprins „o avalanşă” de teme interesante, cu invitaţi de marcă şi prezentări incitante, presărate cu intervenţii muzicale susţinute de amfitrion, la vioară, împreună cu profesorii Marius Dobre, la orgă, şi Eduard Ailenei, la contrabas.

Pentru succes trebuie să mai şi cobori!

În deschiderea evenimentului, cunoscutul alpinist Coco Galescu din Caransebeş a prezentat una din numeroasele sale expediţii montane, respectiv ascensiunea din anul 2005, pe vârful Amadablam (sau Ama Dablam - 6812 metri înălţime), unul din cele mai greu de escaladat vârfuri din masivul Himalaya. Pentru prezentare, Coco Galescu s-a ajutat şi de diapozitive, însă farmecul deplin a fost dat de expunerea verbală, aparent rece şi aplicată, însă de-a dreptul palpitantă. Reţinem afirmaţia lui Coco Galescu că personalitatea şi caracterul unui om se văd cu adevărat în situaţii extreme, precum şi fraza celebrului alpinist Edmund Hillary: „Un vârf de munte este cucerit abia dacă, după ascensiune, te-ai întors la poale”.

Cristina, un veritabil talent!

După prezentarea lui Galescu a urmat o ascensiune muzicală cu tânăra Cristina Răduţ, din comuna Constantin Daicoviciu, care a interpretat două melodii la chitară şi voce. Cristina Răduţ, în vârstă de 11 ani este considerată de către profesorul ei, Marius Dobre, un veritabil talent şi o reală promisiune pentru o strălucită carieră muzicală.

Ce năzbâtii făceau preoţii... pe vremuri

A urmat un expozeu prezentat de către omul de afaceri reşiţean, Ioan Birta, care, nu pentru prima oară, surprinde audienţa din „Salonul ştiinţelor şi artelor” cu preocupările sale de cercetător în istorie şi de traducător al unor texte inedite. De data aceasta, Ioan Birta a prezentat preţioase documente originale, despre care a spus că fac parte din „arhiva craşovenească”: pergamente, o Bulă Papală din anul 1486(!), biblii grele de 5 kilograme, precum şi biblii sau cărţi vechi în miniatură, toate din evul mediu.  Ioan Birta a prezentat succint şi volumul „Istoria Banatului Timişan 1781-1801”, o carte voluminoasă, legată în piele. Nu puţină lume s-a amuzat când Iona Birta a citit din istoria Banatului un fragment despre apucăturile scandaloase ale preoţilor. Ale preoţilor din acele vremuri vechi.

Mihai Vintilă, un domn distins şi „groaznic de modest”!

Seria de prezentări a continuat cu o lansare de carte. În prezenţa autorului, scriitorul şi pictorul Mihai Vintilă, a fost lansat volumul de memorii „Dincolo de opt decenii”, editura StudIS, Iaşi - 2017. Despre volum şi personalitatea autorului a vorbit scriitorul Titus Crişciu. Printre altele, Titus Crişciu a spus: „Mihai Vintilă, care în 10 martie va împlini 85 de ani, este un distins domn „goaznic de modest”, care a înfiinţat Fundaţia „Vintilă-Arplana”, este întemeietorul şcolii de artă naivă din Banat, a organizat 29 de tabere de pictură, are lucrări în expoziţii de pe toate continentele, a donat sute de tablouri către Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Muzeul Regimentului de Graniţă din Caransebeş şi Galeriei „Corneliu Baba” din Caransebeş. Este Senior al Culturii din Caraş-Severin, Cetăţean de Onoare al Municipiului Caransebeş şi Cetăţean de Onoare al Judeţului Caraş-Severin. Mihai Vintilă a publicat 13 volume, în principal, povestiri şi memorii. În toate aceste cărţi-bijuterii veţi găsi atâtea imagini nemaipomenite despre oameni şi tablouri”.

Învăţământul românesc, în criză

Ultima parte a seratei a fost dedicată dezbaterii despre învăţământul românesc de astăzi, „aflat într-o criză fără precedent”, temă care a fost lansată de către prof. univ. dr. Ion Cotăescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi aprofundată de către dascălii prezenţi în salonul doctorului Romeo Dumitrescu.

Powered by Jasper Roberts - Blog