Menu

Articol

Petru Comisarschi, un artist complet, optimist, dar şi sarcastic!

Artistul plastic reşiţean, Petru Comisarschi, şi-a vernisat, vineri, 24 martie, o expoziţie de pictură şi grafică, prilej pentru multilateralul artist să-şi lanseze şi un volum de scrieri, intitulat „Peştişorul de aur”. Dublul eveniment a avut loc la Galeria „Agora” din Reşiţa, în prezenţa unui numeros public, artişti, scriitori, prieteni, oameni de cultură.

În deschidere a vorbit gazda evenimentului, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) - Filiala Reşiţa, pictorul Ion Bobeică. În cuvântul său, Ion Bobeică a făcut o incursiune prin biografia prodigioasă a artistului Petru Comisarschi, fost profesor la Şcoala de Arte şi la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa, membru al  UAP, cu nenumărate expoziţii în ţară şi în străinătate, posesor a numeroase premii şi distincţii primite la evenimente de prestigiu naţionale şi internaţionale. Bobeică a mai subliniat şi faptul că Petru Comisarschi excelează atât în pictură, cât şi în grafică şi sculptură, dovedindu-se un artist complet, care, iată, nu se mulţumeşte cu expresia prin imagine, exersând şi arta cuvântului. În discursul său, Bobeică şi-a arătat nemulţumirea faţă de Primăria Reşiţa, faţă de autorităţile locale, pentru că nu-i bagă în seamă pe artiştii reprezentativi ai Reşiţei.

O lucrare reprezintă un „master plan”!

Petru Comisarschi a vorbit despre expoziţia sa, punând accentul pe o lucrare compusă din mai multe panouri, aranjate pe o diagonală crescătoare, lucrare pe care a explicat-o astfel:

„Am pornit de la ideea de „master plan”, o lucrare de lungă durată, care se desfăşoară de la un început; natura sălbatică, până la societatea de astăzi, reprezentată prin blocurile respective. Sigur că ar fi fost nevoie de încă un panou, dar acela n-a mai avut loc pe acel perete. Ştiţi că astăzi se vorbeşte despre zborul spre Marte. Panoul următor, aflat pe peretele din partea opusă, reprezintă evadarea de pe pământ şi ocuparea unor spaţii cosmice. Această diagonală reprezintă o diagonală ascendentă în spaţiu, în spaţiul plastic, tabloul se cheamă „Spaţiul plastic”. Deci, se începe cu natura virgină şi se termină cu spaţiul cosmic”, a spus Comisarschi, dovedind un oarecare optimism în ceea ce priveşte ascensiunea Reşiţei, sau a altor localităţi, de la natura împădurită, la blocuri şi, apoi, la evadarea spre alte planete.

O carte rafinată, greu de citit

Despe volumul „Peştişorul de aur”, editura Excelsior Art, Timişoara, 2016, a vorbit profesorul Călin Chincea.

 „Această carte este greu de citit pentru că este în afara normelor. Foarte inteligentă, foarte rafinată, ironică, subtilă, dar, care nu se ocupă de eroi, ci de existenţa cotidiană. Iar grafica prezentă în carte, nu reprezintă caricatură propriu-zisă, ci desenele sunt mai degrabă nişte meditaţii triste”, a spus Călin Chincea.

Expoziţia a fost completată de interveţiile muzicale susţinute de Cristian Roşoagă, la orgă, şi Eduard Ailenei, la contrabas.

Powered by Jasper Roberts - Blog