Menu

Articol

Consiliu Local cu scântei, la Reşiţa! Ce poate face un telefon dat la timpul potrivit lui Mocioalcă!

Şedinţa extraordinară a Consiliului local Reşiţa a fost  cu scântei, astăzi, stârnind controverse şi replici acide între consilierii liberali şi cei social-democraţi. Subiectele care au aprins spiritele a fost două proiecte de hotărâre cu privire la mult discutatul tramvai reşiţean, pe care liberalii, în frunte cu primarul Ioan Popa, şi-l doresc atât de mult, în vreme ce PSD-iştii, de câteva luni, tot umblă cu băţul prin roţile tramvaiului, ţinând proiectul pe loc. Evident, pentru politicieni din Consiliul Local  tramvaiul a devenit o jucărie interesantă, numai bună pentru confruntări politice.

„Dacă societatea de transport urban ne fură depoul?!”

Primul proiect de hotărârea aprig disputat a fost cu privire la garantarea de către Consiliul local Reşiţa a unui împrumut de 7,4 milioane de lei, de la o bancă, împrumut cu care Societatea de Transport Public Urban Reşiţa, nou înfiinţată, să achiziţioneze depoul de tramvaie şi mijloace de transport public. Consilierii locali PSD s-au opus contractării acestui credit. Consilierii social-democraţi Mirel Sabo şi Gabriel Dinu au şi explicat ceva că nu sunt de acord ca împrumutul să fie luat de societate şi că ar trebui luat de Consiliul Local, pentru că nu au nicio încredere că societatea va folosi corect creditul. Primarul, Ioan Popa, a explicat că nu se poate, deoarece Ministerul de Finanţe nu mai aprobă credite pentru consilii locale, din cauză că deficitul bugetar naţional de 3% a fost deja atins. Gata cu îmbrumuturile unităţilor administrativ teritoriale! Aşa că s-a găsit această portiţă ca împrumutul să fie luat de societatea comercială de transport a Consiliului Local Reşiţa. Societatea ia împrumutul, iar Consiliul Local garantează. „Da, dar, dacă societatea va lua depoul şi terenul şi o să-l vândă!”, şi-au motivat social-democraţii opoziţia. „Terenul nu e al societăţii comerciale, este al Consiliului Local, iar societatea este tot a Consiliului Local şi nu poate face nicio mişcare fără aprobarea noastră!” a venit răspunsul. Totuşi, consilierii PSD au votat împotrivă, dar proiectul de hotărâre a trecut cu votul liberalilor şi verzilor, pentru credit fiind suficientă majoritatea simplă.

S-a votat, dar nu s-a numărat!

Al doilea proiect controversat a fost cel prin care se propunea cumpărarea depoului de către Societatea de Transport Public Urban Reşiţa, al cărei acţionar este Consiliul local. Fiind vorba de patrimoniu, ca să treacă, proiectul avea nevoie de două treimi din votul consilierilor. În acelaşi spirit, consilierii PSD, mânaţi în luptă de Mirel Sabo, s-au opus. „Nu vrem ca depoul să fie cumpărat de societate! Vrem să fie cumpărat de Consiliul local!” au spus PSD-iştii. „Nu se poate! Guvernul nu mai aprobă credite pentru consiliile locale. A depăşit deficitul bugetar pentru tot anul!”, a venit acelaşi răspuns. „Păi, şi n-aţi ştiut?!”, „Nu! E prima oară în istoria României când deficitul a fost atins după 3 luni!”, au continuat replicile minute în şir. Ca să contracareze obiecţiile lui Mirel Sabo, Hadrian Popescu a propus un amendament: după ce depoul va fi cumpărat de societatea de transport, să fie trecut imediat în patrimoniul Consiliului Local. S-a votat şi amendamentul a fost aprobat în unanimitate. Apoi, Adrian Dacica, a supus proiectul de hotărâre, în ansamblu, votului consilierilor, însă, PSD-iştii n-au ridicat mâna. Dar, înainte ca voturile să fie numărate şi anunţate cu voce tare (ceea ce nu era de loc greu!), a intervenit şi secretarul Consiliului Local, Lucian Bucur, „Staţi aşa, că nu-i aşa! Aţi votat amenadamentul şi nu votaţi hotărârea? Nu e logic!” Lucian Bucur a mai explicat şi el o dată cazu’, iar Hadrian Popescu, şeful grupului liberal, profitând de supansul creat, a solicitat o pauză de consultări.

Un telefon bine-venit, la momentul potrivit!

Consilierii au ieşit în stradă, liberalii cu liberalii, pesediştii cu pesediştii, doar viceprimarul Gabriel Duruţ încercând să ţină legătura între grupuri. Hadrian Popescu i-a aruncat lui Mirel Sabo: „Măi, nu vă ţineţi de cuvânt! Nu respectaţi înţelegerea!”, „Ce înţelegere?!”, „Poate mai vreţi un viceprimar!”, a spus Popescu sarcastic. Grupurile, liberal şi PSD-ist, şi-au aruncat vorbe acide, accentuând starea de conflict. În acel moment, spre grupul PSD-ist s-a îndreptat primarul Ioan Popa, cu telefonul în mână. „Uitaţi, e domnul Mocioalcă la telefon. Vorbiţi cu el”, a spus primarul şi i-a dat telefonul viceprimarului PSD, Gabriel Durţ. PSD-iştii s-au consultat cu telefonul. Consilierii au revenit în sală şi au votat în unanimitate hotărârea de cumpărare a depoului. Doar Mirel Sabo era cam supărat. „Vă rog să nu mai daţi tot felul de telefoane, nu suntem copii! Avem şi noi discernământ”, a spus Sabo.

Amendamente ca în filmele... absurde

Înainte de votul final, Mirel Sabo a impus un amendament aproape identic cu cel al lui Hadrian Popescu. Adică, Hadrian Popescu a propus ca depoul „să treacă imediat” în patrimoniul Consiliului local, iar Mirel Sabo a propus „să treacă în 45 de zile”. Interesant este că ambele amendamente au fost votate şi fac parte din hotărâre. „Ca în filmele... absurde”, a concluzionat o membră a Consiliului Local Reşiţa.

A fost o neînţelegere...

Întrebat la final dacă telefonul dat lui Ion Mocioalcă a contat în economia situaţiei, primarul Ioan Popa  a spus evaziv: „Daaa, am dat şi eu câteva telefoane în pauză. A fost vorba de o neînţelegere. Mă bucur că, până la urmă, au înţeles”. Apoi, Ioan Popa, încă încărcat de adrenalină, roşu la faţă şi negru de supărare, a spus că e mulţumit de hotărârile luate în şedinţa extraordinară.  

Powered by Jasper Roberts - Blog