Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind contribuția financiară a Consiliului Județean Caraș-Severin în cadrul proiectului strategic „România-Serbia, inițiativa comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne” ROSECAN SP 154, din cadrul Programului IPA Cooperare Transfrontalieră România Serbia 2014-2020.
Parteneri în acest proiect sunt Centrul de Sănătate Pozarevac – Republica Serbia, lider de proiect, Ministerul Sănătății din Serbia, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” – ONCOGEN Timișoara și Spitalul Județean de Urgență Reșița. Valoaoarea totală a proiectului este de 12.397.123 de euro, din care Spitalul Județean de Urgență Reșița va beneficia de un buget de 2.780.820 de euro. Contribuția spitalului reșițean, prin Consiliului Județean Caraș-Severin, este de 2% din această sumă.
„Prin acest proiect transfrontalier strategic, noi am urmărit două chestiuni importante: o dată, de a dota cu aparatură zonele slabe ale spitalului, și aici mă refer la centrul de imagistică, prin achiziția unui aparat Roentgen, în condițiile în care expirau autorizațiile în acest an și anul viitor nu mai puteam să încheiem contract cu Casa de Asigurări. Un punct slab a fost și dotarea noastră cu ambulanțe, în acest proiect fiind prevăzute și două ambulanțe. De asemenea, am încercat să dezvoltăm secțiile performante ale spitalului, care făceau intervenții și diagnostice de vârf, aici mă refer la pneumologie, prin dezvoltarea în continuare a bronhologiei, la urologie, la secția de chirurgie, hematologie, oncologie, dermato-venerologie”, mărturisea managerul Spitalului Județean de Urgență, Dumitru Secășan.
De precizat că, în acest caz, cercetarea în privința cancerului se face în centrul ONCOGEN al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, care este dotat cu aparatura necesară diagnosticării patologiei oncologice, până la nivel genetic și celular.