Scandalul de la Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, legat de recuperarea completă a drepturilor pierdute prin diminuarea salariilor profesorilor cu 25% în guvernarea Boc, a intrat într-o nouă fază, cea a angajării unui avocat și a unui executor judecătoresc.
Peste 30 de cadre didactice au de primit diferențe salariale reprezentând sumele de bani pe care guvernanții le-au tăiat în 2010. La această situație s-a ajuns în condițiile în care conducerea universității reșițene a tărăgănat lucrurile și nu a plătit diferența de bani.
„Sunt drepturile noastre tăiate de Guvernul Boc și pe care noi le-am câștigat în instanță, printr-o hotărâre definitivă. Repet, nu cerem nimic în plus sau nemeritat, așa cum ar crede unii, ci doar ce este al nostru”, ne-a mărturisit un profesor al Universității „Eftimie Murgu”.
În funcție de gradul universitar, un profesor are de primit aproape 100.000 de lei. În total este vorba de 2,5 milioane de lei.
În primăvară, profesorii nemulțumiți au protestat în curtea universități, acuzând neimplicare conducerii UEMR în rezolvarea situației. Cu acea ocazie, decanul Facultății de Inginerie, Sava Ianici, mărturisea „Toți colegii noștri care au fost pensionați și n-au sentințe judecătorești, cum ar fi domnii Ion Vela, Marian Mihăilă și Vasile Zaberca, au primit suma integrală în decembrie 2016. Și dânșii au aceeași sumă ca și mine, pentru că au fost conducători ca și mine în acea perioadă. Drept urmare, noi considerăm că nu suntem tratați la fel de stat, din moment ce unii au primit suma întreagă, deși nu mai sunt la noi, iar nouă, celor care activăm în continuare, nu ni se dă nici măcar eșalonat”.
De precizat că în prezent există două sentinţe judecătoreşti în baza cărora profesorii ar trebui să-şi primească drepturile salariale. Una expiră în decembrie 2017, iar cealaltă anul viitor. În cazul în care nu își vor primi bani, hotărârile instanței se prescriu. Acesta este și motivul pentru care protestatarii au apelat la serviciile executorului judecătoresc. (Foto: Arhivă)