Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită și de românii din Ungaria. Consulatul General al României la Gyula, sub coordonarea E.S. Florin Vasiloni, consul general, a promovat această sărbătoare ca un prilej de împărtășire a identității și valorilor românești. Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, anul acesta fiind sărbătorită la data de 28 mai.
În data de 30 mai 2017, pe scena Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Gyula, a avut loc un spectacol oferit de elevi talentați ai școlii. Două grupuri folclorice au oferit sutelor de participanți dansuri populare specifice comunităților românești istorice din Ungaria, sub coordonarea prof. Ioan Nedro, care a fost premiat recent la Budapesta cu premiul ”Pentru cultura minorităților”. Componenții trupei de teatru a liceului au prezentat sceneta „Comedia nu există”, de Dumitru Solomon, sub coordonarea regizorului Nora Chiriac și a prof. Vera Cser.
În ziua de 27 mai 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la un concurs de poezie creștină, adresat elevilor români, în localitatea Avram Iancu, din județul Bihor. La acest concurs au participat și elevi români de la Școala Generală și Grădinița din localitatea Micherechi (jud. Bekes).
În 26 mai, consulul general a primit la sediul misiunii o delegație universitară din Republica Moldova. Acad. Nicolae Dabija și prof. Gheorghe Avornic, reprezentantul Universității ”Constantin Stere” din Chișinău, însoțiți de prof. Sorin Curilă și prof. Ioan Laza de la Universitatea din Oradea, au vizitat apoi sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, unde au fost primiți de către PS Siluan, episcopul acestei eparhii.
La data de 30 mai, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria (EORU) a organizat o „Procesiune de Ziua Copilului”, la Micherechi, la care a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. La această manifestare care a ajuns la a V-a ediție, au participat preoți ai EORU, elevi și cadre didactice de la Şcoala Generală din Micherechi. Procesiunea a început la intrarea în localitate şi a continuat până la biserica ortodoxă din localitate. Procesiunea s-a încheiat în biserică cu o rugăciune pentru copiii orfani şi abandonaţi.