Trei ciclişti belgieni, Jeff Vanhooff, Jos de Kerf şi Guy Jansen au pornit cu biciletele pin România, unde vor parcurge peste 800 de kilometri, pentru a atrage atenţia unor potenţiali donatori asupra situaţiei vârstnicilor din comunităţile rurale, astfel încât să se pună bazele unui sistem de îngrijire la domicilu. Astăzi, cicliştii belgieni au ajuns în Caraş-Severin, la Slatina -Timiş, de unde au traversat Munţii Semenic, cu bicicletele, până la Brebu Nou, apoi Gărâna, Pasul Prislop, Văliug şi Reşiţa.
Referitor la aventura cicliştilor din Belgia, Ioan Suru, coordonator al Asociaţiei de Ajutor Mutul Slatina-Timiş, asistent manager de proiect, ne-a declarat:
„Trei ciclişti belgieni, prieteni ai noştri, pedalează pentru vârstnici. Aceasta se întâmplă sub umbrela a două poiecte, un proiect finanţat de către elveţieni, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, şi un proiect finanţat printr-o fundaţie de pe lângă Casa Regală Belgiană. Aceasta înseamnă că cetăţenii belgieni care sponsorizează acest proiect, care donează minimum 40 de euro, sunt scutiţi de taxe şi impozite. Toţi banii se adună într-un cont al Fundaţiei ADR Vlaaanderen din Belgia şi vor fi folosiţi pentru a sprijini procesul de încgrijire a vârstnicilor la domiciliu”.
Până astăzi au fost adunaţi 6120 de euro. Suma minimă stablită ca obiectiv pentru proiect este de 17.000 de euro. Banii vor fi împărţiţi în mod egal între cele 5 comunităţi din România, înscrise în proiect. Este vorba despre: comuna Armeniş - jud. Caraş-Severin, comuna Dumitreşti - jud. Vrancea, comuna Buneşti, sat Viscri - jud. Braşov, comuna Moldoviţa - jud. Suceava, şi comuna Batăr, sat Tăut - jud. Bihor.
„Comunităţile înscrise în proiect au început deja activităţile de acreditare. Licenţiere, în aşa fel încât să poată obţine avizele necesare pentru a furniza îngrijire la domiciliu. Se doreşte oferirea de îngrijire la domiciliu pentru minim 100 de persoane în fiecare din aceste localităţi. Mai mult decât atât, aspectul important, preluat din povestea de succes de la Slatina-Timiş, este implicarea comunităţii în rezolvarea problemelor, în aşa fel încât lumea să conştientizeze că partea socială şi partea de sănătate revin şi în responsabilitatea comunităţii, nu numai a medicilor şi a sistemului social de asigurări de sănătate”, a mai spus Ioan Suru, coordonatorul Asociaţiei de Ajutor Mutul (ADAM) Slatina-Timiş.
Parteneri în proiect sunt Fundaţia Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON) şi ADAM Slatina-Timiş.
Turul cicliştilor belgieni prin România se desfăşoară în perioada 9 - 19 iunie 2017.